Forsker: DF-forslag indskrænker kommunalt skatteværktøj

Skrevet af admin

19/01/2015

Dagens topnyheder

Kommunernes handlemuligheder bliver indskrænket, hvis en folketings-fastsat kommuneskat indføres i alle landets kommuner. Dermed mister kommunerne muligheden for selv at justere skattetrykket ud fra lokale præferencer og ønsker.

Det siger professor og kommunalforsker ved Aarhus Universitet Jens Blom-Hansen om Dansk Folkepartis forslag, der vil pålægge alle landets kommuner det samme skattetryk.

- De diskussioner om udligningssystemet, der har været indtil videre, er nok vand i forhold til de diskussioner, man vil få i fremtiden, hvis det her går igennem. Så skal kommunerne virkelig til at gå op i, hvordan pengene bliver fordelt.

- På længere sigt betyder fastlåste kommuneskatter, at kommunerne ikke har mulighed for at bruge skatteinstrumentet til at tilpasse service- og lokale præferencer. Det indskrænker kommunernes handlemuligheder og reducerer det kommunale selvstyre, siger han til Ritzau.

I et interview med Ugebrevet Mandag Morgen siger Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, at man ved at fastsætte en fast skatteprocent undgår en situation, hvor man kan spekulere i, om det kan betale sig at flytte til en anden kommune.

Samtidig skal serviceniveauet være mere ensartet kommunerne imellem.

Ifølge Jens Blom-Hansen vil forslaget relativt hurtigt kunne indføres i praksis, hvis man samtidig ændrer på fordelingsnøglen, så nogle kommuner ikke bliver økonomisk kvalt ved de nye regler.

Samtidig påpeger han, at man med indførelse af forslaget vil gå ned ad en vej, hvor man tager endnu mere magt fra det kommunale selvstyre.

- I dag har kommunerne ikke fuldstændig frihed til at sætte skatten, så ændringen vil ikke være fra fuldt selvstyre til intet selvstyre.

- Men det vil være et yderligt skridt ad den vej, staten er gået i de seneste 10 år med at begrænse det kommunale selvstyre, siger Jens Blom-Hansen.

Forslaget fra Dansk Folkeparti har allerede mødt politisk modstand. Både Liberal Alliance, De Konservative og Socialdemokratiet har ytret stor modstand.

/ritzau/