Forsker: DI-direktør var drivkraft bag modernisering

Skrevet af admin

14/11/2013

Dagens topnyheder

Torsdag sov tidligere direktør for Dansk Industri Hans Skov Christensen stille ind i sit hjem.

I de 18 år, han sad for bordenden som arbejdsgivernes repræsentant, når der blev forhandlet med fagforeningerne, nåede Hans Skov Christensen at sætte et afgørende præg på det danske arbejdsmarked.

Det fortæller arbejdsmarkedsforsker og professor ved Aalborg Universitet Flemming Ibsen.

- Han har betydet kolossalt meget, siger Flemming Ibsen.

Gennem 90'erne og 00'erne fik Hans Skov Christensen indført, at de enkelte virksomheder og tillidsfolk selv forhandler løn og arbejdstid ud fra rammeoverenskomster.

- 37-timers ugen eksisterer ikke længere. Nu arbejder folk på vidt forskellige tidspunkter, og lønnen bliver forhandlet på den enkelte virksomhed, siger forskeren.

Hans Skov Christensen, der blev cand.polit. fra Københavns Universitet i 1971, var administrerende direktør i Dansk Arbejdsgiverforening, da Industriens Arbejdsgivere og Industrirådet i 1992 fusionerede til Dansk Industri.

Han var drivkraft i udviklingen af erhvervsorganisationen. Og den fleksible arbejdstid og løn, som den nye arbejdsgiver-mastodont fik indført, var afgørende for Danmarks konkurrenceevne, vurderer Flemming Ibsen.

- Han har evnet at tilpasse overenskomstsystemet til den globale verden. Det har været helt nødvendigt for at forbedre virksomhedernes konkurrenceevne, siger han.

Hans Skov Christensens kontaktflade rakte langt ind i magtens korridorer på Christiansborg, hvor han formåede at sætte erhvervslivets vilkår på dagsordenen.

- Erhvervspolitisk har han målrettet arbejdet for at forbedre virksomhedernes arbejdsbetingelser, siger forskeren.

I 2010 forlod Hans Skov Christensen sit livsværk, DI, og gik på pension.

/ritzau/