Forsker: Dobbeltmoralsk at kræve mandater retur

Skrevet af admin

20/03/2013
Det mener et klart flertal af de lokalformænd og byrådspolitikere fra SF, som har deltaget i en stikprøve foretaget af Berlingske Research onsdag. 77 ud af 110 deltagere siger, at de to nybagte socialdemokraters taburetter rettelig tilhører deres tidligere parti.Også i partiets landsledelse lyder der kritik af de to tidligere SFere beslutning om at tager deres mandater med over til Socialdemokraterne.»De er valgt på partiets stemmer. Det ville være ordentligt at aflevere sit mandat, som man ikke selv har fået uden partiets stemmer,« siger landsledelsesmedlem og tidligere folketingsmedlem Kristen Touborg (SF) til Berlingske Nyhedsbureau.Argumentet er ikke nyt. Så godt som hver gang, en politiker forlader et parti, lyder der opfordringer fra tidligere partifæller til at afgive mandatet, om det så er i byrådet, Folketinget eller Europa-Parlamentet. Men den holdning er hyklerisk, mener valgforsker Johannes Andersen fra Aalborg Universitet.»Det er ret dobbeltmoralsk, for de partier, som politikerne skifter til, tager imod dem med åbne arme,« siger han.Både Turunen og Petersen, som onsdag er blevet optaget i Socialdemokratiet, har afvist opfordringerne om at trække sig. Og ifølge Johannes Andersen regner de forsmåede SFere da heller ikke med, at partiet får de to mandater retur.»Selvfølgelig forsøger medlemmerne af SF at spille på Emilie Turunens og Jesper Petersens dårlige samvittighed over at have forladt partiet, men ingen forventer reelt, at de vil overlade deres mandater til SF. Jeg kender ingen eksempler på, at en politiker har skiftet parti og efterfølgende nedlagt sit mandat,« siger Johannes Andersen.Han forklarer, at det er et spørgsmål om magt og indflydelse.»Man skifter jo ikke parti, fordi man er færdig med politik. Man har fået nye vinkler i forbindelse med magtspillet og ser sig selv i en ny sammengæng i et nyt parti,« forklarer valgforskeren, der samtidig understreger, at de frafaldne SFere har både Grundloven og valgloven på deres side.»Grundloven operer ikke med partier. Politikerne er valgt som enkeltpersoner på baggrund af vælgernes tillid. Så er det op til vælgerne at afgøre, om de stadig har tillid til politikerne ved næste valg«, siger han.Kun et enkelt parti i Folketinget tager ikke imod nye mandater med åbne arme. Hos Enhedslisten siger man nej tak til politikere fra andre partier, ligesom partiets vedtægter slår fast, at en Ø-politiker skal afgive sit mandat, hvis vedkommende forlader partiet.Ifølge Enhedslisten vægter partiet tungere end den enkelte politiker, forklarer Line Barfoed (Ø), medlem af forretningsudvalget.»Efter vores opfattelse stemmer vælgerne først og fremmest ud fra de holdninger, som partiet har. Derfor må man ikke tage mandatet med sig,« siger hun.Politikere, der forlade andre partier, må gerne være medlem af Enhedslisten, men de må først repræsentere partiet, når de er blevet valgt på liste Ø.

Dagens topnyheder

Det mener et klart flertal af de lokalformænd og byrådspolitikere fra SF, som har deltaget i en stikprøve foretaget af Berlingske Research onsdag. 77 ud af 110 deltagere siger, at de to nybagte socialdemokraters taburetter rettelig tilhører deres tidligere parti.

Også i partiets landsledelse lyder der kritik af de to tidligere SFere beslutning om at tager deres mandater med over til Socialdemokraterne.

»De er valgt på partiets stemmer. Det ville være ordentligt at aflevere sit mandat, som man ikke selv har fået uden partiets stemmer,« siger landsledelsesmedlem og tidligere folketingsmedlem Kristen Touborg (SF) til Berlingske Nyhedsbureau.

Argumentet er ikke nyt. Så godt som hver gang, en politiker forlader et parti, lyder der opfordringer fra tidligere partifæller til at afgive mandatet, om det så er i byrådet, Folketinget eller Europa-Parlamentet. Men den holdning er hyklerisk, mener valgforsker Johannes Andersen fra Aalborg Universitet.

»Det er ret dobbeltmoralsk, for de partier, som politikerne skifter til, tager imod dem med åbne arme,« siger han.

Både Turunen og Petersen, som onsdag er blevet optaget i Socialdemokratiet, har afvist opfordringerne om at trække sig. Og ifølge Johannes Andersen regner de forsmåede SFere da heller ikke med, at partiet får de to mandater retur.

»Selvfølgelig forsøger medlemmerne af SF at spille på Emilie Turunens og Jesper Petersens dårlige samvittighed over at have forladt partiet, men ingen forventer reelt, at de vil overlade deres mandater til SF. Jeg kender ingen eksempler på, at en politiker har skiftet parti og efterfølgende nedlagt sit mandat,« siger Johannes Andersen.

Han forklarer, at det er et spørgsmål om magt og indflydelse.

»Man skifter jo ikke parti, fordi man er færdig med politik. Man har fået nye vinkler i forbindelse med magtspillet og ser sig selv i en ny sammengæng i et nyt parti,« forklarer valgforskeren, der samtidig understreger, at de frafaldne SFere har både Grundloven og valgloven på deres side.

»Grundloven operer ikke med partier. Politikerne er valgt som enkeltpersoner på baggrund af vælgernes tillid. Så er det op til vælgerne at afgøre, om de stadig har tillid til politikerne ved næste valg«, siger han.

Kun et enkelt parti i Folketinget tager ikke imod nye mandater med åbne arme. Hos Enhedslisten siger man nej tak til politikere fra andre partier, ligesom partiets vedtægter slår fast, at en Ø-politiker skal afgive sit mandat, hvis vedkommende forlader partiet.

Ifølge Enhedslisten vægter partiet tungere end den enkelte politiker, forklarer Line Barfoed (Ø), medlem af forretningsudvalget.

»Efter vores opfattelse stemmer vælgerne først og fremmest ud fra de holdninger, som partiet har. Derfor må man ikke tage mandatet med sig,« siger hun.

Politikere, der forlade andre partier, må gerne være medlem af Enhedslisten, men de må først repræsentere partiet, når de er blevet valgt på liste Ø.