Forsker dumper ministeriers granskning af ligestilling

Skrevet af admin

07/03/2016

Mest læste i dag

Det hedder sig egentlig, at konsekvenserne for ligestillingen skal granskes, når der laves nye love.

Men det sker alt for sjældent - og når det sker, er ligestillingsvurderingen blot en "tom teknisk øvelse", lyder dommen fra ligestillingsforsker Anette Borchorst fra Institut for Statskundskab ved Aalborg Universitet.

- Der er stribevis af eksempler, hvor man stort set helt lakonisk har konstateret, at der ikke er nogen ligestillingsmæssige konsekvenser af et lovforslag – også selv om der helt åbenlyst er det, siger hun.

Et dugfriskt eksempel er blå bloks moderne kontanthjælpsloft, der med Anette Borchorsts ord indeholder en "stor kønsskævhed", idet blandt andre enlige mødre rammes uforholdsmæssigt hårdt.

- Alligevel har man vurderet, at der ikke er nogen ligestillingsmæssige konsekvenser ved den. Hvis ligestillingsvurderinger skal gøre en forskel, skal man gøre på en anden måde, end man hidtil har gjort.

Hos Enhedslisten foreslår gruppeformand Stine Brix som led i partiets ligestillingsudspil op til kvindernes internationale kampdag tirsdag, at der skal laves ligestillingsvurderinger af samtlige lovforslag - uanset om det virker oplagt eller ej.

- Vi skal blive mere bevidste om, at de love, vi vedtager i Folketinget, kan have en slagside for enten kvinder eller mænd. Uden at vi er klar over det, er der i dag en lang række lovforslag, der øger forskellen mellem kønnene, siger Stine Brix.

Gruppeformanden erkender, at der vil være en del lovforslag, hvor en ligestillingsvurdering blot vil bestå af en konstatering af, at forslaget ingen effekt har på ligestillingen.

- Men det vil også sikre, at i de tilfælde hvor der er ligestillingskonsekvenser, så kommer det frem i lovarbejdet, hvor det kan nå at gøre en reel forskel, siger hun.

Anette Borchorst bifalder viljen til at se alvorligt på vurderingerne, men pointerer, at udgangspunktet er "nul".

- Det kunne være en idé i første omgang at fokusere på nogle færre lovforslag, som man så går i dybden med, fordi de er særligt relevante på ligestillingsområdet, siger forskeren.

Hun har tidligere foretaget en gennemgang af de forskellige ministeriers ligestillingsvurderinger og dumper på den baggrund både den nuværende og tidligere regeringers ligestillingsfokus i lovarbejdet.

Et konkret sted at starte kunne være at ligestillingsvurdere finansloven og efterårets varslede skattereform. Et par "mønstereksempler" på ligestillingsvurderinger vil kunne sætte skub i processen, lyder det:

- Det behøver ikke være spor bureaukratisk. Problemet er bare, at man ikke har nok viden om det. Man skal have de rigtige folk til at gå ned i substansen.

/ritzau/