Forsker: EL og DF skal finde nu finde politisk balance

Skrevet af admin

20/11/2013

Dagens topnyheder

Valget har budt to nye "medlemmer" ind i den kommunalpolitiske varme. Og det er ifølge valgforsker ved Aalborg Universitet, Johannes Andersen, en af valgets vigtige konklusioner.

- Vælgerne har bragt de politiske yderfløje ind i kommunal sammenhæng.

- Både Enhedslisten og Dansk Folkeparti er blevet kommunalpolitiske partier. De skal nu for alvor vise, at de evner at føre pragmatisk politik, samtidig med at man - og det gælder især Enhedslisten - bevarer en relativ skarp ideologisk profil, siger han til Ritzau.

Tirsdagens største netur stod SF for. Regeringspartiet er gået fra 14,5 procent af stemmerne til 5,6 procent. Det kan ifølge Johannes Andersen skyldes, at de løse vælgere, som partiet vandt sidste gang, er rejst videre.

- Men det kan også være et udslag af, at vælgerne decideret vil straffe SF for den måde, de har sig opført på, siger valgforskeren og fortsætter.

- De har placeret sig et sted i det politiske univers, hvor de i den grad sjofler den opbakning, som de har fået. De havde fået opbakning til at være det skrappe selskab i en regeringsdannelse. Det har de slet ikke levet op til.

Venstre halede med 26,6 procent af stemmerne ind på Socialdemokraterne, der trods en nedgang på 1,1 procent stadig er landets største kommunalpolitiske parti med 29,5 procent. Og Johannes Andersen ser et klart billede af de to partiers vælgergrupper.

- Vi har på det konkrete borgmesterplan fået en opdeling i land og by, og det er bemærkelsesværdigt. Socialdemokraterne har bevaret deres positioner i en stor del af de større bykommuner, mens Venstre har vundet terræn i de mindre kommuner.

Han hæfter sig også ved, at De Konservative, der traditionelt set er et stort kommunalpolitisk parti, stadig holder fast i sine bastioner rundt omkring i landet.

- Men man skal ikke kratte ret meget i lakken for at se, at de er udsatte. Deres position er blevet svækket, og det er ikke noget positivt valg for dem. Men der er stadig langt ned til tallene fra folketingsmålingerne.

Spørgsmål: Hvad vil man huske dette valg for om et par år?

- En høj stemmeprocent. Det lykkedes via en massiv kampagne at få løftet deltagelsen med en hel del procentpoint. Og det vil man se tilbage på som en vigtig pointe, lyder det fra Johannes Andersen.

/ritzau/