Forsker: Fordelene ved kommunefusion har været for få

Skrevet af admin

04/12/2015

Dagens topnyheder

Argumenterne for en fusion mellem Holstebro Kommune og Struer Kommune har været for svage, og de har været for få.

Det mener Roger Buch, forskningschef og kommunalekspert fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, efter at det blev et rungende nej, da vælgerne i Holstebro og Struer skulle tage stilling til, om de to kommuner skulle lægges sammen.

- I Struer har der været en frygt for at blive lillebror. Man var bange for, at man ville blive den kommune, der skulle betale regningen for sammenlægningen, siger han til Ritzau.

I Holstebro Kommune stemte 54,8 procent af vælgerne nej, mens hele 67,9 procent af Struers vælgere satte krydset ved nej.

- De argumenter, man har hørt for et ja har ikke været særligt stærke. Argumenterne har mest handlet om, at man skulle skabe mere opmærksomhed på Christiansborg, hvis man var stor og stærk, siger Roger Buch.

- Hvis man bare granskede dem en lille smule, var der ikke meget kød på dem, tilføjer han.

Tidligere på ugen viste en undersøgelse foretaget af DR Nyheder, at omkring hver femte af landets byrådsmedlemmer pusler med tankerne om en sammenlægning med en nærliggende kommune.

Men resultatet i Holstebro og Struer kan meget vel have slukket de drømme.

- Jeg tror helt sikkert, at det kan afskrække. Groft sagt kan man sige, at hvis man vil have sådan noget her igennem, skal man måske lade være med at spørge borgerne. For den her afstemning viser, at det kan være meget vanskeligt, lyder det fra Roger Buch.

Byrådene gav bolden op til afstemningen i starten af oktober. Det skete med stor opbakning i Struer, men knebent flertal i byrådet i Holstebro.

Billedet nåede dog at vende fuldstændig.

/ritzau/