Forsker forudser moske-byggeri kan blive hverdagskost

»Der har stort set ikke været nogen debat om det her byggeri, og det er nok fordi, regeringen ikke har været interesserede i, at integrationsspørgsmål fylder så meget, og så har den landspolitiske dagsorden simpelthen ændret sig til at handle om økonomi, vækst og arbejdsløshed frem for integration,« siger han.

Til sammenligning modtog Københavns Kommune i 2011 1.156 indsigelser mod opførelsen af den shiamuslimske Iman Ali Moskeen på Vibevej i Københavns nordvestkvarter.

Det var en fordel for tilblivelse af moskeen på Rovsingsgade, at opførelsen ikke fandt sted under den tidligere VKO-regering, der ifølge Sune Lægaard sandsynligvis ville have bragt debatten, om der skal være plads til en moske med minaret og kuppel i Danmark højere op på dagsordenen.

»Den tidligere regering var afhængig af Dansk Folkepartis støtte, og støttepartiet kunne få nogen indrømmelser ved, at bringe denne her slags debatter op. Så det, at der har siddet en rød regering, der ikke har været interesserede i at få debatten ud, har betydet, at byggeriet er kommet igennem uden den store ballade,« siger Sune Lægard.

Den udeblevne debat, mener Lægaard, kan betyde flere moskebyggerier i Danmark i fremtiden.

»Den nye stormoske med minaret er nu kommet, og det kan måske betyde, at der nu er taget et skridt i retning af, at moskeer og minareter nu er normaliserede, så andre lignende byggerier i fremtiden også kan slippe let igennem, fordi de nu bare er her,« siger han.

Den kritik, der dog har været rejst af det 6.800 kvadratmeter store byggeri, har handlet om Qatars finansiering af projektet, der har kostet 150 millioner kroner. Det har fået københavnske politikere fra Borgerrepræsentationen, blandt andre socialdemokraternes Lars Aslan Rasmussen (S), til at frygte en stærk radikalisering af det islamiske samfund i Danmark.

»Den slags gaver fra Qatar er ikke gratis, og jeg er bekymret for, at muslimer i Danmark risikerer at blive radikaliseret og skubbet endnu længere væk fra det samfund, som de skal være en del af,« sagde han i august til Berlingske.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip