Forsker forventer færre asylansøgere til Danmark i vinter

Skrevet af admin

21/12/2015

Dagens topnyheder

Det vil være helt naturligt, hvis antallet af asylansøgere falder i vintermånederne ifølge migrationsforsker ved Københavns Universitet Martin Lemberg-Pedersen.

- Helt traditionelt er der et sæsonbestemt fald hen over vintermånederne. Det vil overraske mig, hvis vi ikke ser det igen i år, siger han.

Mandag kom Udlændingeministeriet med sin seneste opgørelse over antallet af asylansøgere. Den afslører, at tallet i november steg til det højeste i en måned i 2015.

Med 5039 asylansøgninger slog november oktober, der med 3678 asylansøgninger var den hidtil travleste i år.

Modsat viser foreløbige opgørelser fra de første cirka to uger i december et fald i antallet af asylansøgninger i forhold til samme periode i november.

I en pressemeddelelse kobler integrations- og udlændingeminister Inger Støjberg (V) faldet i december sammen med regeringens stramninger.

Inger Støjberg siger, "at selv om november slog rekord, ser asyltallene ud til at falde i december, og det bliver de forhåbentlig ved med at gøre i takt med, at vi strammer vilkårene for flygtninge og asylansøgere."

Dog vil naturen i vintermånederne også spille en rolle, siger Martin Lemberg-Pedersen.

- Det betyder, at flugtruterne - eksempelvis søruter og vejene gennem Serbien - bliver farligere. Man kan overleve kortere tid i vandet, og man kan ikke sove på marker og i skoven, som man kunne i sommer.

Man skal dog være varsom med at konkludere noget efter blot cirka to uger i december, siger Martin Lemberg-Pedersen.

- Umiddelbart kan man ikke læse så meget ud af det. Vi har i Danmark før set, at der pludselig kan komme stigninger. Perioden er simpelthen for lille, til at vi kan udlede så meget, siger han.

/ritzau/