Forsker: Fransk antireligiøsitet gør det til terrormål

Skrevet af admin

15/07/2016

Dagens topnyheder

Frankrig er særlig udsat for terrorangreb, fordi det er en antireligiøs stat.

Det siger Jørn Boisen, der er leder på Institut for Engelsk, Germansk og Romansk på Københavns Universitet, og som forsker i fransk historie og samfund.

- Frankrig holder meget håndfast al religion ude fra den måde, staten drives på. Det mest markante er i det offentlige skolesystem, hvor alle tegn på religiøsitet skal afdækkes, inden eleverne kommer i skole, siger han.

Der er blandt andet et forbud mod tørklæde.

Med torsdagens angreb i Nice har der ifølge den britiske avis The Guardian været 12 angreb i EU siden juli 2012. Af dem har syv ramt Frankrig.

Ligesom angrebet i Nice har der i de fleste tilfælde været tale om gerningsmænd med fransk statsborgerskab.

Det skyldes ifølge forskeren blandt andet, at antireligiøsiteten tvinger muslimer ud i separate samfund, der domineres af arbejdsløshed.

- For 20 år siden havde Frankrig en ret velfungerende integrationsmodel, men det identitetspolitiske betyder mere for det muslimske mindretal.

Det betyder, at de står stejlere på deres ret til at vise deres religiøsitet, ved for eksempel at oprette deres egne private skoler, hvor pigerne må bære slør.

- De begyndte at stå på nogle rettigheder, som gjorde, at de faktisk kom til at melde sig ud af samfundet. Jo mere de påberåber sig retten til at være muslimer, jo mere fjerner de sig selv fra det omgivende samfund, siger Jørn Boisen.

Hvis man er arbejdsløs og føler sig isoleret fra samfundet, kan man kigge tilbage i historien for at finde en identitet, og her fylder kolonitiden meget, fortæller institutlederen.

- Kolonihistorien betyder meget i den muslimske lande. Der ligger en form for oplevelse af en historisk kamp, som man ikke opfatter som slut. Det er et symbolsk opgør med koloniseringen, siger Jørn Boisen.

Han konkluderer, at der er mange faktorer, der ligger til grund for, at unge, franske muslimer bliver til jihadister.

- Det er sociale, etniske og religiøse årsager, som bliver blandet sammen. I de unges selvopfattelse bliver det så til, at det er fordi de er muslimer, at de ikke har en plads i samfundet, siger Jørn Boisen.

/ritzau/