Forsker: Garanti til ældre vil blive dyrere i fremtiden

To bad om ugen, rengøring hver anden uge, en årlig hovedrengøring samt ledsagede gåture i det fri. Det vil Enhedslisten sikre landets ældre.

Men i takt med, at der bliver flere ældre, vil de rettighederne blive stadig dyrere, vurderer Kurt Houlberg, programchef ved KORA.

- Når der bliver flere, der får brug for hjælp, vil udgifterne automatisk blive løftet, siger forskeren.

Det vil ske, selvom fremtidens ældre bliver mindre svækkede. På sundhedsområdet slår en forøget levealder igennem med omkring halv kraft på sundhedsudgifterne.

- Der er ikke nogen grund til at tro, at det ikke skulle være nogenlunde det samme på hjemmehjælpsområdet, vurderer han.

Desuden vil minimumrettigheder give både staten og kommunerne en registreringsbyrde, siger Kurt Houlberg. Kommunerne vil nemlig skulle dokumentere, at de lever op til kravene, og staten kontrollere, at det passer.

I sine forhandlinger med regeringens har Enhedslisten ønsket 8000 flere offentlig ansatte for at forbedre velfærden for blandt andre ældre. Det vil koste i alt 2,5 milliarder kroner, vurderer Enhedslisten.

Regeringen er klar til at afsætte en milliard kroner kroner til ældreområdet på finansloven, hvis Enhedslisten vil stemme for udspillet.

Og en milliard vil give ældreplejen et stort løft, vurderer forskeren.

- En milliard vil gøre en betragtelig forskel. Det får man rigtig mange hjemmehjælpstimer ud af, siger han.

En hjemmehjælpstime koster i gennemsnit 500 kroner. Derfor vil regeringens forslag betyde, at landets ældre tilsammen får to millioner ekstra hjemmehjælpstimer.

Enhedslisten og regeringen mødes til forhandlinger om finansloven mandag aften.

/ritzau/

Dagens Gossip