Forsker i retsforbehold: Et ja vil lette politiarbejdet

Skrevet af admin

21/08/2015

Dagens topnyheder

Der er flere gode grunde til, at det ville være det bedste for politiet, hvis danskerne siger ja til at fjerne retsforbeholdet ved folkeafstemningen 3. december.

Det mener adjunkt ved Syddansk Universitet (SDU) Henning Bang Fuglsang Madsen Sørensen, som forsker i retsforbeholdet.

Blandt andet vil Danmark kunne blive del af den europæiske efterforskningskendelse, som ifølge forskeren vil lette grænseoverskridende opklaringsarbejde betydeligt.

- Jeg er helt overbevist om, at politiet meget gerne ser, at retsforbeholdet bliver fjernet. For det ville gøre livet lettere for politiet, siger han.

Han forklarer, at som del af den europæiske efterforskningskendelse vil man langt nemmere end i dag få adgang til at ransage udenlandske lejligheder eller aflytte telefoner i andre EU-lande, hvis det har betydning for en dansk sag.

- Kendelsen ville blive sendt til politiet i Berlin eller Rom, som så går ud og foretager ransagningen. Når dommeren har afsagt en kendelse et eller andet sted i EU, så har den retskraft i hele EU, siger Henning Bang Fuglsang Madsen Sørensen fra SDU.

Også i forhold til cyberkriminalitet vil politiets arbejde blive lettet, hvis retsforbeholdet bliver kasseret. Det vil dermed blive lettere for politiet eksempelvis at få ransaget en udenlandsk server.

- Det praktiske politiarbejde går nemmere, når vi har den fulde værktøjskasse til rådighed, siger forskeren.

Med retsforbeholdet i behold vil dansk politi ifølge forskeren også blive udelukket fra at få fælles europæisk politiuddannelse.

Også Dansk Industri og Dansk Erhverv peger på, at danske myndigheder står ringere i bekæmpelsen af grænseoverskridende kriminalitet med retsforbeholdet.

- Det kommer til at gå hårdt ud over politiets arbejde med at bekæmpe piratkopiering, cyber-kriminalitet og anden alvorlig international kriminalitet begået mod danske virksomheder, (hvis det bliver et nej, red.) siger Karsten Dybvad, direktør i Dansk Industri.

Rigspolitiet ønsker ikke at udtale sig om retsforbeholdet, da politiet ikke vil gå ind i politiske sager.

/ritzau/