Forsker: Løkke er i klemme mellem DF og udenrigspolitik

Skrevet af admin

11/09/2015

Mest læste i dag

De store flygtningestrømme, der i disse dage kommer til Danmark, har sat statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i en kattepine:

Skal han følge sit parlamentariske grundlag, Dansk Folkeparti, eller skal Danmark frivilligt tage flere flygtninge som Sverige og Tyskland, når EU mandag vil fordele 160.000 flygtninge.

Det siger seniorforsker Hans Mouritzen, Dansk Institut for Internationale Studier (Diis).

- Løkke er presset fra begge sider mellem det udenrigspolitiske og Dansk Folkeparti. Han er spændt ud mellem de to hensyn. Gad vide, om regeringen ikke var blevet sprængt, hvis Dansk Folkeparti havde været med? siger Hans Mouritzen.

Forleden opfordrede den tyske forbundskansler, Angela Merkel, og Sveriges statsminister, Stefan Löfven, til at sprede flygtningene i flere EU-lande. I år venter Tyskland at tage godt 800.000 og Sverige 80.000.

Siden har Stefan Löfven skoset Danmark for at sende flygtninge og migranter til Sverige uden at registrere dem efter Dublin-forordningen.

- Udenrigspolitisk sidder den danske regering i saksen, hvis vi lægger os ud med to nabolande. De er Danmarks største eksportmarkeder og nære allierede i EU, Nato og Nordisk Råd. I forvejen er vor anseelse i vore nabolande ikke for stor, mener Hans Mouritzen.

- Vi har retsforbeholdet, men intet forhindrer os i at tage flere, fordi situationen er speciel. Men man vælger at sige nul og niks. Vort image i Tyskland og Sverige er ikke så godt, som det har været. Så har jeg ikke sagt for meget, siger Hans Mouritzen.

Det kraftige pres på Danmark mindskes ikke, hvis der kommer endnu flere flygtninge. Unicef advarer om, at millioner af syrere kan være på vej til EU.

- Det kan gå begge veje. Det kan ramme vort renommé, men på den anden side kan vi ikke blive ved at lukke op, siger Hans Mouritzen.

/ritzau/