Forsker: Lov bør differentieres for hjemvendte syrienfarere

Skrevet af admin

04/07/2016

Dagens topnyheder

En far, der har boet over 40 år i Danmark, frygter, at hans to døtre har forladt Danmark for at slutte sig til Islamisk Stat.

Han er derfor rejst til Tyrkiet med en appel om hjælp til at finde sine to døtre på 19 og 24 år, før de bliver en del af den militante bevægelse.

Når unge rejser ud, skyldes det, at Islamisk Stat ikke kun har budskaber om krig, død og ødelæggelse. Det siger Anja Dalgaard-Nielsen, der er chef for Institut for Strategi ved Forsvarsakademiet.

- Det er også et budskab om at bygge et nyt idealsamfund, som er "rent", og derfor er godt for rettroende muslimer at bo i. Det er et budskab, der appellerer bredere.

- For nogles vedkommende er der nogle naive, romantiske forestillinger om, at man skal ned og giftes med krigere, siger hun.

Politiets Efterretningstjeneste bekræfter, at andelen af kvinder, der rejser til Syrien og Irak, er steget, siden Islamisk Stat udråbte sit kalifat. Fra Danmark er der udrejst 135 personer, er vurderingen.

PET vil dog ikke udtale sig om den aktuelle sag, siger chefpolitiinspektør Flemming Drejer.

- Men det har PET's fulde opmærksomhed.

- Vi anslår, at cirka hver tiende af dem, der tager afsted, er kvinder. Der er måske en svag stigning i antallet. Jeg har ikke de helt aktuelle tal lige nu, for vi skal validere tallene først, siger han uden at kunne komme med et bud på, hvad stigningen skyldes.

Den danske far, der nu vil finde sine døtre fra Tyrkiet, mener, at hans døtre er blevet radikaliseret af en palæstinensisk kvinde. Han oplyser, at kvinden har undervist hans døtre i arabisk og Koranen.

De to døtre har ifølge faren altid været religiøse. Eksempelvis har de altid gået med tørklæde, fortæller han ifølge TV2. De virkede dog aldrig ekstreme, mener han.

Anja Dalgaard-Nielsen fra Forsvarsakademiet savner forskellige sanktioner over for de hjemvendte, som er farlige og for dem, som er desillusioneret.

- Man burde overveje at have differentieret modsvar, så man bruger sanktioner og retsforfølger dem, som, PET vurderer, er farlige. Men gør noget andet i forhold til dem, der er dybt desillusioneret og i stedet hjælper dem til rehabilitering, siger hun.

Også tre piger - en dansk/kurdisk og to etniske danske - fra Ishøj er forsvundet. De unge kvinder på henholdsvis 21, 18 og 18 år frygtes at være på vej til Syrien, siger faderen til den 21-årige dansk/kurdiske pige til TV2.

/ritzau/