Forsker: Lukket Balkan-rute kan medføre fatale transporter

Skrevet af admin

14/06/2016

Dagens topnyheder

Vi risikerer, at endnu flere flygtninge og migranter dør i iltfattige lastbiler op igennem Europa, fordi de ikke længere kan bruge ruten nordpå gennem det vestlige Balkan, der blev lukket i februar.

Det vurderer Martin Lemberg-Pedersen, adjunkt ved Global Refugee Studies på Aalborg Universitet, efter at FN's Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) mandag nedjusterede sit estimat for antallet af flygtninge, der i år ventes at komme til Europa via Tyrkiet og Grækenland.

UNHCR skønner nu, at der i løbet af 2016 vil ankomme 248.000 flygtninge via den østlige del af Middelhavet til Europa mod tæt på en million i begyndelsen af året. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

- Balkan-ruten var jo over jorden. Den var for så vidt løsrevet fra de traditionelle smuglernetværk. Det, man risikerer at erstatte den med, er ruter under jorden som blandt andet kølebiler, som vi så i Østrig sidste år, siger Martin Lemberg-Pedersen.

Han henviser til de 71 døde flygtninge, der blev efterladt i en lastbil på en østrigsk motorvej sidste sommer. De var alle døde af iltmangel.

- Der kom rigtig mange via Balkan-ruten sidste år. Men nu har man jo lukket ned, så folk ikke kan forlade Grækenland og komme ind i Makedonien. Det tror jeg, er den primære grund til, at UNHCR har skiftet estimat så hurtigt, siger Martin Lemberg-Pedersen, som understreger, at tallene dog er behæftet med stor usikkerhed.

Også UNHCR vurderer, at lukningen af Balkan-ruten i februar kan få alvorlige konsekvenser.

- Der er betydelig risiko for, at folk, der er fanget tilbage i de lande, hvor ruten er blevet lukket, vil gøre brug af smuglernetværk og dermed blive udsat for krænkelser og overtrædelser af menneskerettighederne, lyder det i en erklæring fra organisationen.

/ritzau/