Forsker: Myte at jobmarkedet er fastfrosset

Selvom flere end 165.000 danskere står uden job, så passer det ikke at betegne det danske arbejdsmarked som "fastfrosset".

Tal fra den Eurostats Labour Force Survey viser, at Danmark kun bliver overgået af Finland, Sverige og Island, når det gælder såkaldt jobomsætning.

- Det danske arbejdsmarked har ikke på noget tidspunkt under krisen været fastfrosset. Der er hele tiden udskiftning på den bænk, hvor folk kommer til at sidde uden arbejde, siger arbejdsmarkedsforsker Søren Kaj Andersen fra Københavns Universitet til Newspaq.

På baggrund af tallene fra Eurostat skriver Dansk Arbejdsgiverforenings nyhedsbrev Agenda i dag, at 175.000 danskere fandt nyt arbejde i årets andet kvartal fra 1. april til 30. juni. Omregnet svarer det til, at der for hver time døgnet rundt er 80 danskere, der får nyt job.

Et af de steder, hvor udtrykket "fastfosset" bliver brugt om jobmarkedet er i Dansk Metal. Og her fastholder Torben Poulsen, der er leder af Metal A-kasse, at medlemmerne oplever et jobmarked på frysepunktet.

For nylig kontaktede 2.000 tillidsrepræsentanter deres chefer for at høre, om der kunne oprettes flere job. Det gav sølle 10 konkrete job, mens 20 - 30 stadig er uafklarede.

- Jeg er ikke enig i, at vi har et godt fleksibelt arbejdsmarked. Hvis vi havde det tog arbejdsgiverne også et ansvar og åbnede for de langtidsledige. Det er ikke det, vi ser. Det er typisk folk med en ledighed fra nul til tre måneder, der får job, siger han.

Hos en af landets største jobformidlere Jobindex blev der i september lagt 15.300 nye jobannoncer på nettet. En stigning på 400 i forhold til måneden før. Det betegner direktør og stifter Kaare Danielsen som stilstand.

- Det er stadig meget stilstand på jobmarkedet. Der kun halvt så mange stillinger at få som under højkonjunkturen i 2007 og 2008. Men det positive er, at der stadig er en del jobannoncer jævnt fordelt over det hele, fortæller han.

I øjeblikket er det den offentlige sektor, der begynder at ansætte igen, efter de mange nedskæringer og fyringer sidste år.

- Her på seneste er der sket en forbedring inden for den offentlige sektor. Børnehaver, sygehuse osv. er begyndt at ansætte igen efter de havde ansættelsesstop og nedskæringer. Nu kan vi se, at de er begyndt at genbesætte de stillinger, siger Kaare Danielsen.

At der kommer flere offentlige stillingsopslag bliver bekræftet hos en anden stor jobportal, Jobzonen.dk, hvor der lige nu er knap 11.000 ledige stillingsannoncer.
Men her oplever man også efterspørgsel efter specialister inden for it eller ingeniør.

En forskel fra tidligere er, at virksomhederne ikke hyrer i stort antal ad gangen, fortæller marketingchef Malene Langkilde.

- De planlægger ikke ansættelser så langsigtet i øjeblikket. Det er mere case by case, fordi de måske ikke er så sikre på udviklingen på deres markeder. Men det kommer. Det er bare langt sværere for virksomhederne lige nu at sige noget om fremtiden, siger hun.

Dagens Gossip