Forsker: Ny PET-lov skal have lov at virke

Skrevet af admin

25/04/2014

Dagens topnyheder

Der er god grund til at holde tæt øje med og være kritisk overfor både privates og myndigheders omfattende overvågning af danskerne.

Men det er forståeligt, når partier som Socialdemokraterne, Venstre og Dansk Folkeparti ikke støtter et forslag om en overvågningskommission, der skal kulegrave området.

Det siger ph.d., cand.jur. Emil Bock Greve fra Aarhus Universitet, som for nylig forsvarede sin afhandling om Politiets Efterretningstjeneste (PET), der for første gang granskes med danske forskerbriller.

Ifølge SF er masseovervågningen af danskerne løbet løbsk både fra officiel og privat side og bør derfor kulegraves. Idéen støttes af Enhedslisten og Liberal Alliance, mens hverken regeringen, Venstre og Dansk Folkeparti mener, der er brug for en kommission.

- Vi har lige brugt små 12-13 år på kommissionsarbejde omkring PET og FE, og det er der så kommet en helt ny og kun fire måneder gammel lov ud af. Jeg kan derfor godt forstå, at de bærende politiske partier ikke er vildt ivrige efter at nedsætte flere kommissioner lige nu, men tænker: Lad os nu lige få set, om det virker, siger han.

Effekten af den nye PET-lov er svær at spå om, vurderer han.

- Da vi fik ombudsmanden i 1950'erne, så var der ikke noget i loven, der viste, at han skulle få nogen stor rolle at spille, fordi han ikke var tillagt reelle magtbeføjelser. Men i dag har han jo kæmpebetydning for kontrollen med forvaltningen.

- Med det retsgrundlag, der ligger nu for PET-området, kan det gå begge veje. Det kan blive et tilsyn, der forsvinder ud i glemslen, eller også blive et stærkt kontrolorgan hvis man bruger de beføjelser, der er.

- Det handler jo netop om personoplysninger og udvekslingen af oplysninger. Det kerneområde er rimeligt godt dækket af det nye tilsyn, og så er det et spørgsmål, om man får det til at virke, siger han.

/ritzau/