Forsker om indbrud: Gør indbrudssikring lovpligtig

Det nytter ikke bare at tilføre flere penge og ressourcer til politiet, hvis antallet af indbrud skal ned, og opklaringsprocenten skal op.

Det siger Adam Diderichsen, lektor i politividenskab ved Institut for Statskundskab på Aalborg Universitet.

- At give flere penge og ressourcer til politiet er en ineffektiv måde at gøre det på. Det er fornuftigt nok at tilføre flere penge til politiet, men det skal ikke være på grund af indbrud, men terror og flygtningeudfordringer, siger han til Ritzau.

Selv om indbrud i seks år er faldet kraftigt, så har Danmark den tvivlsomme ære af at have flest indbrud i hele Europa.

Her opklares færrest indbrud - 6,7 procent. Norsk og svensk politi opklarer dobbelt så mange, skriver Berlingske.

- Der mangler viden og forskning på området. Der er ikke nogen, der reelt ved, hvorfor vi er bag eksempelvis Sverige, siger Adam Diderichsen og tilføjer:

- I Holland har de gode erfaringer med at gøre det lovpligtigt at indbrudssikre nye huse, og det er helt klart måden at gøre det på i Danmark. Det ville være meget billigere end at give politiet 2000 flere betjente over fire år.

Direkte adspurgt til, hvad politiet kan gøre for at få hævet opklaringsprocenten, svarer Adam Diderichsen:

- Vi mangler simpelthen viden på området, men jeg mener ikke, at man kan klandre politiet for det her. Antallet af indbrud er dalende, og det er til dels deres skyld.

Ved finansloven forhandles et flerårigt politiforlig. Regeringen har afsat 1,7 milliarder kroner årligt i 2016-2019 til "højt prioriterede områder", herunder politiet.

Berlingske skriver, at anmeldelserne bliver noteret, så offeret for indbruddet kan få sin erstatning fra forsikringsselskabet, men derefter ender den med stor sandsynlighed i stakken af sager, som der ikke bliver gjort noget ved.

Politiet fortæller til avisen, at det øgede terrorberedskab i København er med til at tære på politiets ressourcer, og at mere borgernære opgaver derfor nedprioriteres.

/ritzau/

Dagens Gossip