Forsker: Pirater på Esbern Snare efterforskes grundigt

De ni formodede pirater, der sidder taget til fange på det danske krigsskib Esbern Snare, vil blive udsat for en grundig efterforskning.

Efterforskerne vil søge svar på, hvem de er, og hvad de kan have på samvittigheden. Det siger piratforsker Lars Bangert Struwe fra Center for Militære Studier ved Københavns universitet.

- Man vil prøve at fastlægge en identitet på piraterne. Siden 2008 har der været fastlagte procedurer for, hvordan man foretager undersøgelserne.

- Der er databaser, hvor oplysninger ligger i, hvis de har været taget til fange tidligere, siger Lars Bangert Struwe til Ritzau.

Piraterne blev søndag morgen pågrebet af soldater fra Esbern Snare, der var blevet dirigeret til det område, hvor der havde været to mislykkede angreb på handelsskibe - heraf det danske tankskib Torm Kansas fra rederiet Torm.

Efterforskerne undersøger, om de formodede pirater kan kædes sammen med angrebet på det danske skib samt et angreb i samme område på et kinesisk skib få dage tidligere.

Men piratforskeren peger på, at efterforskerne også går et skridt videre og undersøger, om de kan have været indblandet i andre sager, eksempelvis hvor danskere har været taget som gidsler.

- Jeg er overbevist om, at militærpolitiet og juristerne om bord undersøger alt hvad de kan.

- Hvis der ligger materiale fra gerningsstedet ved kapringer af danskere. Hvis det viser sig, at det kan kobles til de piratrer, der tages til fange, melder der sig et helt nyt spørgsmål, om hvor de skal retsforfølges, siger svarer Lars Bangert Struwe.

Søværnets Operative Kommando oplyser at det er uvist, hvor længe de ni pirater skal være i det danske søværns varetægt om bord på Esbern Snare, der er på piratjagt ud for Somalia under Natos Operation Ocean Shield.

Siden 2007 har i alt 15 danskere været gidsler hos somaliske pirater, men endnu er ingen af piraterne bag kapring og kidnapning af danskere pågrebet.

Danske krigsskibe på piratjagt har siden 2008 pågrebet næsten 300 pirater. Det har især været i forbindelse med, at soldaterne på krigsskibene har befriet iranske og pakistanske fiskere, der har været gidsler om bord på deres egne fiskeskibe, som piraterne havde kapret.

De fleste pirater er dog blevet sat på fri fod igen.

/ritzau/

Dagens Gossip