Forsker ser positivt på udfaldstruedes lyst til uddannelse

Professor og arbejdsmarkedsforsker ved Roskilde Universitet, Bent Greve, kalder det positivt, at så mange af dem, der har mistet dagpengene, er begyndt på en uddannelse. Han betegner tallet som forholdsvis højt, når man ser på den gruppe, der har mistet dagpengeretten.

»Det er forholdsvis mange, for mange af dem, der er ufaldstruet, må have noget uddannelse i forvejen, ligesom der er flere højtuddannede iblandt, og de vil næppe synes, at mere uddannelse er netop det, der får dem ind på arbejdsmarkedet,« forklarer han til Berlingske Nyhedsbureau og fortsætter:

»Nogle af dem er måske slet ikke uddannelsesegnet på grund af for eksempel ordblindhed, så jeg synes egentlig, det er et meget godt tal,« siger Bent Greve.

Ifølge de seneste tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen har 9.649 ledige i løbet af de syv første uger af 2013 mistet deres dagpenge. Af dem er 5.430 gået i gang med et uddannelsesforløb og har dermed fået muligheden for at få en indtægt på op mod 13.884 kroner om måneden og ekstra kvalifikationer på CVet. Det skriver Politiken fredag.

Mens Bent Greve påpeger, at tallet er forholdsvis højt, så mener han også, at det er for tidligt at konkludere, hvorvidt ordningen er en succes.

»Det, der bliver interessant at følge op på, det er, om de rent faktisk består nogle kurser og aktiviteter, så de kan dokumentere de øgede kompetencer og bagefter se, om det er de kompetencer, der hjælper dem ind på arbejdsmarkedet, forklarer han.

Ledende arbejdsøkonom i tænketanken Kraka, Andreas Højbjerre, forklarer, at han tvivler på effekten af ekstra uddannelse.

»Den gruppe arbejdsløse, som mister dagpengene, har gået arbejdsløse i to-tre år eller måske mere. De har været i selvvalgt uddannelse, løntilskudsjob, praktik eller lignende. Hvis de lige stod og manglede et truckkørekort eller et hygiejnekursus, så havde de vel fået det,« siger han til Politiken.

Den udlægning er arbejdsmarkedsforsker Bent Greve til dels enig i:

»Det er også en pointe, jeg deler, men det er trods alt bedre at kunne sikre sig nogle dokumenterbare kompetencer, når man skal ud og søge et nyt job. Det giver et plus på CVet, som kan være fornuftigt,« forklarer han.

Berlingske Nyhedsbureau har forsøgt at få en kommentar fra beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) til tallene, men det har ikke været muligt.

Dagens Gossip