Forsker: Skæve målinger påvirker politikere og vælgere

Skrevet af admin

01/02/2016

Dagens topnyheder

Man må aldrig lægge for meget i en enkelt meningsmåling. Sådan lyder formaningen fra Martin Vinæs Larsen, der forsker i politisk adfærd ved Københavns Universitet.

- Især når der sker store ryk i enkeltmålinger, skal man være påpasselig. Det er ret sjældent, at der sker store ryk på kort tid. Det sker over mange måneder, siger han til Ritzau i kølvandet på torsdagens chokmåling fra Megafon.

Målingen viste en tilbagegang på syv procentpoint til 19,3 procent for Socialdemokraterne. Efterfølgende har målinger fra Greens og Voxmeter vist et markant mindre dystert billede for oppositionspartiet.

Således står Socialdemokraterne i mandagens Voxmeter-måling til 25,5 procent af stemmerne mod 26,3 procent ved folketingsvalget i juni.

Når man laver en meningsmåling, er der to ting, der afgør, om den rammer skævt, uddyber Martin Vinæs Larsen:

- Det ene er den statistiske usikkerhed. Når man tager et tilfældigt udsnit af danskerne, er der altid risiko for, at man eksempelvis kommer til at tage lidt for få eller lidt for mange socialdemokrater.

- Det andet er, hvordan man designer målingen: Hvem man rekrutterer, og hvordan man vægter dem bagefter for at gøre dem mere repræsentative.

De forskellige meningsmålingsinstitutter offentliggør af forretningsmæssige hensyn ikke i detaljer deres metoder. Så Martin Vinæs Larsen kan kun gøre sig en overordnet betragtning om "skæverterne":

- Når en måling afviger meget, vil det typisk både være fordi, den ligger skævt i forhold til den statistiske usikkerhed, og fordi nogle af de her faktorer som rekruttering og vægtning peger i samme retning.

Det er af naturlige årsager kun et folketingsvalg, der kan afgøre, hvilken måling der er tættest på resultatet. Og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ventes ikke at udskrive valg lige foreløbig.

En chokmåling som torsdagens Megafon-måling kan dog ændre vælgernes indstilling, påpeger Martin Vinæs Larsen:

- Hvis en måling viser stor tilbagegang for et parti, så er der færre, der vil stemme på partiet. Det kan have en selvforstærkende effekt. Man kan så diskutere, hvor stærk effekten er, når der kommer andre målinger kort efter, som modbeviser den.

Samtidig kan markante målinger også have indflydelse på partiernes politik, påpeger forskeren.

- Politikerne er altid meget opmærksomme på de her målinger, som kan afgøre, om de skal være i offensiven eller defensiven, siger han.

Hos Socialdemokraterne afviser politisk ordfører Nicolai Wammen dog, at Megafon-målingen gav anledning til at ændre kurs på flygtningepolitikken.

/ritzau/