Forsker slår alarm: 1 million danskere lider af rygproblemer, men der er ikke penge til at forske i løsninger

Vi ved ikke, hvorfor tusindvis af danskere døjer med ondt i ryggen, lænden og nakken.

Det skyldes især, at der ikke afsættes nok penge til at forske i problemerne, som kan kategoriseres som en reel folkesygdom.

Det påpeger professor ved Institut for Idræt og Biomekanik Klinisk Biomekanik, Jan Hartvigsen.

- Set fra min stol er ondt i ryggen en af vores allerstørste folkesygdomme. Alligevel er den håbløst underprioriteret med hensyn til forskningsmidler. Af en eller anden grund bliver ondt i ryggen tilsyneladende ikke anset for at være sexet af dem, der betaler for forskning i Danmark, siger han til Magasinet Arbejdsmiljø.

I Danmark lever 880.000 personer med lænderygsmerter og 570.000 mennesker lever med nakkesmerter ifølge en ny rapport, “Sygdomsbyrden I Danmark”, fra Sundhedsstyrelsen.

Jeppe Ajslev fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) forsker i 'forebyggelse af muskel- og skeletbesvær i byggeriet'.

Han har lavet en undersøgelse blandt 519 bygningsarbejdere, der viser, at 55 procent har ondt et eller andets sted i kroppen hver dag eller flere gange om ugen. 27 procent har kroniske rygsmerter.

- Det gør et meget stort indtryk, at se et menneske på bare 35 år eller måske endnu yngre, der dagligt bekymrer sig om, hvornår kroppen siger fra, og han må forlade det fag, han er uddannet i. Oveni kommer så de sociale og psykiske omkostninger, som følger med smerterne, siger Jeppe Ajslev og henviser til, at der er en direkte sammenhæng mellem depression og muskel- og skeletbesvær, siger han til Magasinet Arbejdsmiljø.

Begge eksperter plæderer dermed for, at der bør afsættes flere midler til at holde ryg-, nakke- og lændesmerterne i ave i Danmark. 

FAKTA: 

Kilde: Rapporten “Sygdomsbyrden I Danmark”

Dagens Gossip