Forsker: Svenske ekstremister griber til selvtægt

Skrevet af admin

30/01/2016

Dagens topnyheder

Asylcentre og moskéer har været udsat for brandattentater, men for første gang er der nu også optræk til voldelige konfrontationer mellem svenske højreekstremister og flygtninge.

Fredag aften samledes op mod 100 maskerede mænd i det centrale Stockholm, og ifølge svensk politi var det angiveligt målet at angribe uledsagede flygtningebørn.

- Det virker til at være en meget voldsom eskalation, siger forsker i ekstremisme Chris Holmsted Larsen, RUC.

- At samle 100 personer til pludselig at lave spontane overfald midt i Stockholm er en skærpelse, der vækker bekymring, lyder det fra RUC-forskeren.

Ifølge svensk politi har nogle af angrebsmændene tilknytning til svenske fodboldklubber.

Det overrasker ikke Chris Holmsted Larsen.

- Der er tradition for, at der i nogle af de meget ekstreme hooliganmiljøer er et overlap med højreekstreme miljøer, og det tyder på en form for aftalt voldsudøvelse mellem hooligangrupper i Stockholm, siger forskeren.

Han ser det som udtryk for den ophedede stemning omkring flygtningekrisen i Sverige.

- Det er flygtningekrisen i Sverige, som i den grad har ophidset højreekstreme miljøer, som gør, at de nu er nået til et punkt, hvor de ikke bare kritiserer og demonstrerer, men også er villige til at bruge vold, siger Chris Holmsted Larsen.

Det er en følelse af, at politikerne og myndighederne ikke gør nok for at bremse tilstrømningen af udlændinge, der får ekstremisterne til at ty til selvtægt, forklarer han.

Også i Tyskland har der været optræk til lignende konfrontationer - ikke mindst efter de seksuelle overgreb mod tyske kvinder i Köln nytårsaften.

Der har ikke på samme været tilløb til voldelige konfrontation på dansk jord, men det kan ifølge ekstremismeforskeren ikke udelukkes, at det kan forekomme.

- Den retorik, der ligger til grund, ser man også i højreekstreme miljøer herhjemme, men indtil videre har miljøerne i Danmark ikke evnet at mobilisere på samme måde som i Sverige, siger Chris Holmsted Larsen.

Svensk politi har anholdt én person for vold mod en politibetjent i forbindelse med uroen fredag aften. Ifølge nyhedsbureauet TT er han lørdag morgen løsladt igen, omend han fortsat er mistænkt i sagen.

/ritzau/