Forsker: Thorning tager fejl af jobmarkedet

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har ikke styr på realiteterne på arbejdsmarkedet, når hun afviser, at det vil hjælpe de udfaldstruede ledige at gøre det lettere at genoptjene dagpengeretten.

Det vurderer arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet.

- Statsministeren har ikke ret. Det må jeg sige. Hun taler ud fra en parlamentarisk logik, og det er noget andet end den reelle situation, som folk kan komme til at stå i, når vi snakker om at optjene til dagpenge, siger Henning Jørgensen.

Striden om dagpengene er blusset op, efter Helle Thorning-Schmidt tirsdag afviste, at det vil hjælpe de ledige, der står til at miste dagpengene, hvis politikerne lempede reglerne for, hvor meget man skal arbejde for igen at have ret til dagpenge.

A-kasserne og 3F siger i onsdagens Jyllands-Posten, at statsministeren er helt forkert på den.

A-kassernes sammenslutning, AK-Kassernes Samvirke, vurderer, at det vil hjælpe mellem 20 og 25 procent af de udfaldstruede, hvis genoptjeningskravet ændres fra de 52 uger til de 26 uger, som det var før dagpengereformen.

Og den vurdering er Henning Jørgensen enig i.

- Mange ledige har kortere ansættelser indimellem, og nogle har også deltidsansættelser eller sæsonbetinget arbejde. Hvis man nedsatte kravet, ville det betyde, at flere kom med i dagpengesystemet igen, siger han.

- Hvis man satte timetallet ned til det halve, ville man kunne hjælpe mange. Hvis man gik endnu længere ned til 1300, som man har i Sverige, så ville man hjælpe endnu flere, siger Henning Jørgensen.

Cheføkonom i 3F, Anita Vium Jørgensen, vurderer over for Jyllands-Posten, at hver femte udfaldstruede 3F'er ville blive reddet af kortere genoptjeningsperiode.

- Mange af vores medlemmer arbejder lidt hist og pist og ville komme uden for farezonen med 26 ugers genoptjening, siger hun.

Også Enhedslisten mener, at Thorning tager fejl. Enten forstår hun ikke dagpengesystemet, eller også taler hun usandt, lyder det fra partiets politiske ordfører Johanne Schmidt-Nielsen.

/ritzau/

Dagens Gossip