Forsker tolker skotsk snak om uafhængighed som trussel

En folkeafstemning om skotsk uafhængighed er ikke lige på trapperne, efter at Storbritannien stemte for at forlade EU.

Det vurderer professor i statskundskab og EU-forsker Derek Beach fra Aarhus Universitet, selv om den skotske førsteminister, Nicola Sturgeon, lørdag udtalte, at en ny skotsk folkeafstemning "i høj grad er på bordet".

- Skotterne kan ikke gøre noget, inden de har selvstændighed. Det er også svært at tale om selvstændighed, før vi ved, hvordan det britiske forhold til EU skal være.

- Hvis det ender med en Norge-lignende løsning, hvor 80-90 procent af lovgivningen fortsætter uændret, så er briterne mere eller mindre med i EU alligevel. Hvis det er tilfældet, er det svært at argumentere for selvstændighed, siger Beach.

Et flertal på 62 procent af de skotske vælgere stemte torsdag for at forblive i EU, mens kun 48 procent af befolkningen i hele Storbritannien stemte det samme.

- Dette er nok et forsøg på at presse en kommende konservativ regering i Storbritannien til at søge ind så tæt som muligt i EU, siger Beach.

- Hvis briterne vælger en model, hvor de er en fri fugl og kaster sig helt ud af EU-systemet, kan det føre det en opløsning af Storbritannien, siger han.

For to år siden stemte 55 procent af skotterne imod en løsrivelse, men nu hvor Storbritannien er på vej ud af EU, har forudsætningerne ændret sig, siger Sturgeon.

Ifølge Beach kommer der til at gå lang tid, før Storbritannien og EU får gennemført skilsmissen.

- Om to et halvt til tre år er der ikke længere noget EU-flag over Storbritannien, men hvordan det ser ud på det tidspunkt, er svært at sige noget om.

- Det mest sandsynlige scenarie er, at Storbritannien vælger en Norge-lignende løsning, så der ikke kommer nogle ændringer på de store områder som det indre marked og den frie bevægelighed for eksempel, siger Beach.

Resultatet af folkeafstemningen fik den britiske premierminister, David Cameron, til at meddele, at han træder tilbage.

/ritzau/

Dagens Gossip