Forsker: Truslen fra syrienkrigere er blevet reel

Skrevet af admin

16/01/2015

Mest læste i dag

Længe har efterretningstjenester og terroreksperter talt om terrortruslen fra hjemvendte syrienkrigere. Men efter at belgisk politi torsdag slog til mod en formodet terrorcelle, hvor de mistænkte angiveligt har været i krig i Syrien, er truslen blevet tydelig.

- Der er stor forskel på, at man taler om, at der er en trussel fra personer, der har været i Syrien, og at man ser sager, hvor det rent faktisk er tilfældet, fortæller seniorforsker Manni Crone fra Dansk Institut for Internationale Studier.

I maj dræbte islamisten Mehdi Nemmouche fire personer på et jødisk museum i Bruxelles. Efterfølgende blev han identificeret som fangevogter af en journalist, der havde siddet som gidsel i Syrien.

Torsdag aften skød og dræbte belgisk politi to formodede terrorister efter en antiterroraktion i Verviers og en række andre byer. Yderligere en formodet terrorist blev anholdt. Det har været fremme, at de mistænkte angiveligt har kæmpet i Syrien.

Ifølge Manni Crone er der ikke noget nyt i, at såkaldt hjemmeavlede terrorister rejser til udlandet, hvor de på den ene eller den anden måde modtager træning i at slå ihjel.

Det så man blandt andet i forbindelse med den såkaldte terrorsag mod Jyllands-Posten, hvor fire mænd fra Sverige blev dømt for at planlægge et terrorangreb mod JP/Politikens Hus.

- I den sag havde en af mændene været i Waziristan i Pakistan, fortæller Manni Crone.

Noget, der har ændret sig over de seneste år, er den strategi, som terrorgrupperne anvender. Tidligere så man storstilede bombeangreb, som i Madrid i 2003 og i London i 2005, men nu er ambitionsniveauet noget lavere.

- Det nye er, at man satser på mindre angreb på få personer, hvor man anvender skydevåben. Det gør det sværere at afsløre, da det jo er forholdsvis nemt at få adgang til våben i kriminelle miljøer, fortæller Manni Crone.

Ifølge hende er det netop ofte i de kriminelle miljøer, at terroristerne bliver udviklet.

- Førhen havde man en forestilling om, at de blev radikaliseret i studiekredse, men tilsyneladende har mange hjemmeavlede terrorister baggrund i et i forvejen kriminelt og voldeligt miljø, fortæller hun.

/ritzau/