Forsker tvivler på FOA-tilbud om sympatistrejke

Det vurderer arbejdsmarkedsforsker Bent Greve fra Roskilde Universitet.

»Den mulighed er ikke ret stor, for det kræver fire ugers varsling, så sandsynligheden for, at en sympatistrejke nogensinde kommer til at træde i kraft, er meget lille,« siger Bent Greve og tilføjer, at en lockout af lærerne formentlig vil blive afsluttet med et regeringsindgreb inden for fire uger.

Derfor skal FOA-formand Dennis Kristensens tilbud om en sympatistrejke i højere grad ses som et udtryk for bekymring over for den danske model, mener Bent Greve.

»Jeg tror, det er et forsøg på at sige, at nu skal man passe på, hvad man gør i forhold til den danske models evne til at skabe resultater, hvor man historisk har haft gode erfaringer med, at arbejdsgivere og arbejdstagere i fællesskab fandt en løsning,« siger Bent Greve.

Pædagogernes fagforbund, BUPL, og HK Kommunal, der organiserer skolesekretærer, overvejer lige nu, om man vil tilbyde lærerne en sympatistrejke.

Men både BUPL, HK Kommunal og FOAs udmeldinger skal ifølge Bent Greve ses som en advarsel til regeringen om ikke at lave et regeringsindgreb udelukkende til fordel for Kommunernes Landsforening (KL).

»De vil gerne illustrere, at de er bekymrede og synes, det er forkert, hvis man kun griber ind på den ene parts vegne og dermed lægger et pres på den danske models måde at fungere på. Jeg tror ikke, at det i realiteten kommer til at betyde, at der bliver udløst en strejke på det område,« siger Bent Greve.

FOA-formand Dennis Kristensen sagde tirsdag til TV 2 Nyhederne, at man er klar til at varsle en sympatistrejke, hvis lærerne ønsker det.

»Hvis lærerne beder om det, er vi klar. Det er jo skolerne, der har lockoutet dem, så det er op til lærerne, hvordan de vil svare på det,« sagde han.

KL har varslet lockout af lærerne efter påskeferien.

Dagens Gossip