Forsker tvivler på hurtig Syrien-aftale trods fredssnak

Skrevet af admin

24/12/2015

Dagens topnyheder

Selv om Syriens udenrigsminister torsdag har sagt, at regimet er klar til at indgå i en "Syrien-Syrien-dialog" med den syriske opposition i Genève, er en endelig fredsaftale ikke nært forestående.

Det vurderer seniorforsker Helle Malmvig hos Dansk Institut for Internationale Studier, som ikke er overrasket over, at Syriens regering er villig til at gå til forhandlingsbordet.

- Hele fredsplanen er jo, at opposition og regime skal begynde forhandlinger. Men det springende punkt er, hvem det er, regimet er klar til at snakke med, siger hun.

Den syriske præsident, Bashar al-Assad, er tidligere kommet med forbehold for, hvem fra oppositionen han vil og ikke vil indgå i dialog med.

Forbeholdene er ifølge seniorforskeren afgørende, da de oppositionsgrupper, som Assad ikke vil forhandle med, vil gøre alt for at ødelægge en eventuel våbenhvile, da de ikke er med i aftalen.

Desuden bliver det ifølge Helle Malmvig vanskeligt at blive enige om, hvordan en overgangsregering i Syrien skal se ud, og om Assad må være del af den eller ej. Det spørgsmål er parterne langt fra enige om.

- Rusland, Iran og regimet selv har den holdning, at han skal blive siddende i hele overgangsfasen og stille op til et valg.

- De vestlige lande siger, at han måske kan blive siddende i en overgangsregering, men at han skal gå af inden et valg. Derimod står den syriske opposition fast på, at han skal gå af med det samme, siger Helle Malmvig.

Ifølge hende er det positive ved Syriens villighed til at tale - om det så er hele oppositionen eller ej - at det er et nødvendigt første skridt for fred i Syrien.

Udmeldingen fra det syriske regime kommer efter, at FN's Sikkerhedsråd fredag godkendte en resolution, som støtter en plan, der skal afslutte den syriske borgerkrig ved blandt andet at bringe styret og oprørerne til forhandlingsbordet.

Planen, der har opbakning fra både USA og Rusland, sigter mod at indføre en våbenhvile i Syrien - eventuelt i januar, hvor fredsforhandlingerne er sat til at begynde.

/ritzau/