Forsker tvivler på sympati med lærerne

DLF-formand Anders Bondo Christensen forventer, at KLs krav til lærerne blot er første skridt på vejen til at indføre »grænseløse« arbejdstidsregler i den offentlige sektor, og når lærerne er banket på plads, vil de øvrige faggrupper følge efter, mener han.

»Der er ikke tale om, at vi skal være som de andre. Det er noget helt andet, man vil, og det er derfor, at de andre faggrupper er nervøse og støtter vores kamp,« siger Anders Bondo Christensen til TV 2 News.

Den udlægning af sagen vækker dog ikke genklang hos arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet. Han erkender, at flere andre fagforeninger har udtrykt opbakning til DLF, men han ser det ikke som en støtte til lærernes nuværende arbejdstidsregler.

»For de andre fagforeninger handler det først og fremmest om at stå fast på den danske model. De ønsker, at Bondo får reelle forhandlinger uden regeringens indblanding, men når det handler om lærernes arbejdstid, bliver det nok svært at mønstre den store sympati,« siger Flemming Ibsen.

KL ønsker blandt andet, at lærerne skal tilbringe mere tid på arbejdspladsen, noget der i forvejen er gældende for langt de fleste faggrupper i den offentlige sektor, påpeger han.

Flemming Ibsen betragter da heller ikke KLs krav til lærerne som revolutionerende.

»Nu har jeg ikke set alle KLs modeller, men som jeg har forstået det, er der både en øvre arbejdstid og muligheder for afspadsering og overtidsbetaling. Det følger en helt almindelig funktionærkontrakt,« siger arbejdsmarkedsforskeren.

Han er ikke overrasket over, at forhandlingerne tilsyneladende er brudt sammen.

»Ingen af parterne har bevæget sig en centimeter. Deres udspil er vidt forskellige, så det er svært at indgå et kompromis,« siger Flemming Ibsen, der forventer, at KL vil stå fast på opgøret med de centrale regler, der dikterer, hvor meget tid lærerne må bruge på undervisning og forberedelse.

»KL har prøvet at lave en ny arbejdstidsaftale i årtier. Nu har de regeringen på deres side, så derfor har de modet til at tage det endelige opgør. Det ved DLF godt, så for dem handler det om, hvorvidt de vil bøje sig, eller om de lader regeringen overtage ansvaret gennem et indgreb,« forklarer han.

Der er foreløbig ikke planlagt nye forhandlinger mellem de stridende parter. Hvis truslen om lockout bliver en realitet, sendes lærerne hjem 2. april. Forligsmand Mette Christensen har dog mulighed for at udskyde lockouten til 4. maj.

Dagens Gossip