Forsker: Udbryder svækker A-kassernes Samvirke

Skrevet af admin

06/01/2014

Mest læste i dag

Når et medlem forlader af A-kassernes Samvirke, svækker det fællesorganisationens mulighed for at få indflydelse.

Sådan siger Jesper Due, der er arbejdsmarkedsforsker ved Københavns Universitet.

- Hvis Akademikernes a-kasse gør alvor af at melde sig ud, så mister a-kasserne et fælles talerør i forhold til de politiske beslutninger. Det må alt andet lige siges at være en svækkelse, siger forskeren.

Mandag har Danmarks fjerdestørste a-kasse - Akademikernes - meddelt, at de melder sig ud af fællesorganisationen. Det sker angiveligt i protest mod for mange politiske udmeldinger fra organisationen.

A-Kassernes Samvirke har særligt markeret sig i forbindelse med halveringen af dagpengeperioden. Her har direktør Verner Sand Kirk flittigt påpeget, at mange flere ledige ville løbe tør for dagpenge, end regeringens egne prognoser lagde op til.

Akademikernes er ikke uenige, men mener, at a-kassernes arbejde overskygges af de politiske udmeldinger.

- Det sender jo et signal om, at de er utilfredse. Man må sige, at jo mere splittede, man står, jo sværere bliver det at få indflydelse, siger Jesper Due.

- Det handler om, hvor repræsentative A-kassernes Samvirke er. Foreningen har jo været repræsentativ, fordi alle a-kasser var med, fortsætter han.

Mens fagforeningerne har samlet sig i tre såkaldte hovedorganisationer - LO, FTF og AC - har arbejdsløshedskasserne kun ét fælles talerør.

Og med 2,1 millioner medlemmer i ryggen har A-Kassernes Samvirke udgjort en vægtig stemme på det danske arbejdsmarked.

- Det er en da en overraskelse, hvis Akademikernes A-kasse melder sig ud, siger Jesper Due.

- A-kassernes Samvirke er sat i verden for at varetage a-kassernes fælles politiske interesser, og det er jo en gammel sandhed, at sammen står man stærkest, fortsætter han.

/ritzau/