Forsker: Udflytning af arbejdspladser skal se pænere ud

Skrevet af admin

23/12/2015

Dagens topnyheder

Erfaringer viser, at det kan ende med at koste næsten to milliarder at gennemføre regeringens plan om udflytning af 3900 statslige arbejdspladser fra København, skriver Politiken. Alligevel har regeringen kun afsat 400 millioner i budgettet for 2016.

Årsagen til det lavere beløb er, at regeringen har ønsket at få udflytningen til at tage sig pænere ud.

Det vurderer Roger Buch, som er kommunalforsker og forskningschef på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

- Regeringen har været klar over, at man ville blive mødt af kritik i forbindelse med flytningen af statslige arbejdspladser. Man har vidst, at et af kritikpunkterne vil være, at det var en meget dyr øvelse, siger Roger Buch.

I et internt notat, som Politiken har fået aktindsigt i, skriver embedsmænd fra Moderniseringsstyrelsen, at erfaringer fra Danmark og Norge viser, at "omkostningerne kan variere mellem 0,5 millioner danske kroner og 1,4 millioner norske kroner (knap 1,1 millioner danske kroner, red.) per arbejdsplads".

Hvis disse erfaringer holder stik, vil udflytningen af de 3900 arbejdspladser koste minimum 1,95 milliarder danske kroner, skriver Politiken onsdag.

Da regeringen præsenterede "danmarkshistoriens største udflytning af statslige arbejdspladser" 1. oktober, havde den imidlertid blot afsat 400 millioner kroner i budgettet for 2016.

Det svarer til en gennemsnitspris på omkring 100.000 kroner per arbejdsplads.

- Enten har regeringen nogle andre kilder, end ministerierne har, eller også er det her en ren politisk beslutning, siger Roger Buch.

En underbudgettering kan vise sig at ramme regeringen som en boomerang, siger forskeren.

- Hvis det viser sig, at pengene ikke rækker, vil det som en boomerang ende som regeringens egen hovedpine, siger han og fortsætter:

- Men det kan også ende med at være en hovedpine for de institutioner, der er flyttet ud. De skal finde de reelle omkostninger ved at lave besparelser og levere en dårligere service, siger Roger Buch, som spår, at der vil opstå nogle slagsmål, når det viser sig, at pengene ikke rækker.

/ritzau/