Forsker: Udlændingedebatten er tilbage for fuld styrke

Skrevet af admin

15/03/2015

Mest læste i dag

En ny måling foretaget af Voxmeter viser, at for 37 procent af vælgerne er emnet "indvandring, asyl og integration" vigtigt for, hvor de sætter deres kryds. Det synes valgforsker fra Aarhus Universitet Rune Stubager, er bemærkelsesværdigt.

- Udlændingespørgsmålet fylder meget. Det er en bred formulering, så det kan både være slappere og skeptikere. Men det viser i hvert fald, at det emne er tilbage for fuld styrke, hvis nogen skulle være i tvivl om det, siger han.

Valgforskeren tror derfor, at næste valg i højere grad bliver et valg om indvandring frem for økonomi:

- Det vil jeg tro. Den opmærksomhed, der har været i forskellige afskygninger siden august sidste år, tyder på, at emnet er tilbage. Økonomien kommer dog nok til at fylde mere end ved nogle af valgene i 00'erne.

Kun ét emne optager flere vælgere end indvandring, og det er sundhed og sygehuse. Men det er ikke så overraskende, mener Rune Stubager.

- Ikke hvis man er vant til at se på den type analyser. Det har i en del år været sådan, at den dagsorden, der handler om velfærd, topper den slags målinger, siger han.

Samtidig er sundhed et emne, hvor vælgerne oplever, at politikerne kan gøre noget med deres mandat.

- Indretningen af velfærdssamfundet er en stor del af det, som politikerne har indflydelse på, siger Rune Stubager.

- I kontrast til økonomien, hvor man kan spørge, hvor meget regeringen egentlig kan gøre med hensyn til internationale konjunkturer og så videre.

På trods af terrorangrebet for en måned siden i København svarer kun fem procent af vælgerne, at emnet "terror" får betydning for, hvor deres stemme ender.

- Det, synes jeg, er bemærkelsesværdigt. Det er måske forklaringen på det paradoks, at Helle Thorning-Schmidt (S) har fået stor ros af sin håndtering, uden at det har rykket noget i meningsmålingerne, siger valgforskeren om statsministeren.

/ritzau/