Forsker: Valgplakater skaffer kandidater stemmer

Den klassiske valgplakat er det vigtigste værktøj for kommunalpolitikerne i valgkampen. Forskning af sidste kommunalvalg viser nemlig, at valgplakaten er det kampagnemiddel, der har den største effekt, skriver DR Midt & Vest.

Kasper Møller Hansen, der er professor fra Københavns Universitet, står bag undersøgelsen, og han er overrasket over forskningens resultat, men han har et bud på valgplakaternes effekt.

- Andre midler som partihjemmesider, vælgermøder og social medier er noget, man selv opsøger, men at valgplakater er noget, vi bliver udsat for. Det er noget, man ikke kan undgå, siger han til DR Midt & Vest.

Og kandidaterne synes at være bevidste om valgplakaternes effekt.

DR Nordjylland har talt med Lasertryk.dk, der ved kommunalvalget i 2009 trykte 69.000 valgplakater. Op til dette valg har de mere end fordoblet antallet til 150.000.

I 2011 blev reglerne for valgplakater ændret. Det betyder, at kandidaterne ikke længere skal bede om tilladelse til at hænge valgplakater op. Organisationer og andre, der ikke er på valglisten, skal stadig have tilladelse hos Vejdirektoratet eller kommunen.

Ændringen i reglerne betyder samtidig, at man har udvidet perioden for, hvornår plakaterne må hænges op og skal være taget ned igen.

Fra den fjerde lørdag inden valget må man nu hænge plakater op, og det betyder, at kampen om de gode pladser begynder denne weekend ved midnat.

Flere kandidater i Aarhus Kommune har fortalt Jyllands-Posten, at de forventer at tyvstarte allerede fredag eftermiddag. Samtidig fortæller Aarhus Kommune, at man ikke har ressourcer til at komme problemet til livs, hvis det foregår uden for normal arbejdstid.

Til Ritzau forklarer Københavns Kommune, at man er opmærksom på problemet. Kommunen har bedt en række medarbejdere på gaderne om at fjerne plakater, hvis de ser dem.

Kommunalvalget afgøres den 19. november, og de nye regler siger, at plakaterne skal nedtages senest otte dage efter, den 27. november. Kommunen må pille plakater ned, der er opsat før midnat fredag og de, der ikke er taget ned otte dage efter valget.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip