Forsker: Vi kan se frem til gode år i vores alderdom

Skrevet af admin

16/02/2016

Dagens topnyheder

Kvindernes gennemsnitlige levetid falder en smule, og mændenes stiger svagt, viser den seneste opgørelse fra Danmarks Statistik. Men generelt bliver vi stadig ældre, og det skal vi være glade for.

Det mener Kaare Christensen, professor ved Syddansk Universitet og leder af Dansk Center for Aldringsforskning, som består af tre forskergrupper fra forskellige universiteter og Glostrup Universitetshospital.

- Hvis vi ser det over et lidt bredere spektrum – de sidste 20 år – så har der været en jævn stigning i levealderen hos både mænd og kvinder på en, to til tre måneder per år.

- Lidt mere for mændene end for kvinderne, så mændene haler en lille smule ind på kvinderne. Men kvinderne er stadig omkring fire år foran mændene.

Så selv om kvindernes gennemsnitlige levetid er faldet med 0,2 år, så kvinder nu i gennemsnit lever 82,5 år, og mændenes er steget 0,2 år til et gennemsnit på 78,6 år, så er det ikke noget, vi skal lægge for meget i, mener Kaare Christensen.

- Man skal lade være med at konkludere for meget på nuværende tidspunkt.

Spørgsmål: Når nu vi bliver så gamle, hvad er det så for et liv, vi kan se frem til?

- Der er meget, der tyder på, at det er gode år. Vi fungerer godt og især vores hoved fungerer bedre, end det gjorde tidligere.

- De fleste af os har nogle sygdomme, når vi kommer op i årene, men funktionsniveauet er godt. Det er nogle gode år, der lægges til.

Derfor skal vi også bare være taknemmelige for de ekstra år, der lægges til vores liv, mener Kaare Christensen.

- Jeg synes helt grundlæggende, at det er en kæmpe succes, at middellevetiden i Danmark er gået fra at være omkring 40 år, da vi begyndte at få statistikker i midten af 1800-tallet til næsten det dobbelte – 80 år – i dag. Det skal vi bare glæde os over.

Middellevetiden angiver det gennemsnitlige antal år, som en nyfødt vil leve under den forudsætning, at den nuværende aldersbetingede dødshyppighed forbliver konstant.

/ritzau/