Forsker: Vurderinger af ligestilling er tomme øvelser

Skrevet af admin

02/09/2014

Mest læste i dag

Kun omkring hvert ottende lovforslag bliver ligestillingsvurderet. Det viser et nyt notat fra Ligestillingsministeriet. Og de ligestillingsvurderinger, der rent faktisk bliver foretaget, er dybest set ligegyldige, skriver Politiken tirsdag.

Det vurderer en række ligestillingseksperter, som har kigget på de 25 lovforslag, der er blevet ligestillingsvurderet i folketingsåret 2013/2014.

- Det er en symbolpolitisk øvelse uden indhold bag, siger Anette Borchorst, ligestillingsforsker og professor på Aalborg Universitet, til Politiken.

Mange af de 25 vurderinger består blot i kortfattede konstateringer fra embedsmænd om, at lovforslaget ikke i sig selv vil skabe yderligere forskel mellem kønnene. At loven derfor er kønsneutral.

- Ligestillingsvurderinger har et stort potentiale, men det kræver, at man går ind og vurderer, om lovforslag forstærker eller mindsker de eksisterende forskelle mellem kønnene, siger Anette Borchorst til avisen.

Rationalet er, at ligestillingsvurderingen skal have konsekvenser for lovens udformning, og det er slet ikke realiseret i Danmark. Her er det et flueben, en ren teknokratisk proces.

Regeringen vedtog i begyndelsen af 2013 en strategi om at styrke ligestillingsvurdering i det offentlige, da det kan spare ressourcer og gøre de offentlige ydelser mere effektive, hvis blandt andet lovgivningen tager højde for forskelle på køn.

Men målsætningen kan ikke aflæses i antallet af ligestillingsvurderinger. Faktisk er antallet faldet fra 28 sidste år til 25 i år. Og notatet viser, at kun seks af 20 ministerier har foretaget vurderinger i 2013/2014.

Som et eksempel på et område, hvor det kunne gøre en forskel, nævner eksperter skat. Hvis man for eksempel sænker topskatten, vil det så komme begge køn lige meget til gode? Formentlig ikke, da mænd typisk tjener mere end kvinder.

Ligestillingsminister Manu Sareen (R) skriver i en skriftlig kommentar, at ligestillingsvurdering er et særligt opmærksomhedspunkt, og et ministerium i praksis har ansvaret for at ligestillingsvurdere på sit eget fagområde.

/ritzau/