Forskere advarer: Børn mere udsat for hjerneskader ved hovedstød end voksne

Det frygtes, at børn kan have større risiko for at få skader i hjernen end voksne, når det laver hovedstød.

Bekymringerne kommer efter, at tre af Englands VM-spillere fra 1966 er blevet diagnosticeret med Alzheimers. Og her er der noget, der tyder på, at flere års hovedstød med tunge fodbolde kan knyttes til diagnosen. Det skriver det britiske medie Mirror.

Forskere mener, at børns nervesystemer ikke er så godt beskyttet som voksnes, fordi de stadig er ved at udvikle sig.

Læs også: Hovedskader hos svenske børn er styrtdykket efter hjelmlov

Samtidig er børns hoveder også større i forhold til deres kroppe. Det betyder, at hjernen er mere tilbøjelige til at bevæge sig rundt inde i kraniet, hvilken kan føre til mikro-beskadigelser, der kan udvikle sig over et helt liv.

- Børns nakkemuskler er også stadig under udvikling. Hvis man lavet et hovedstød og nakkemusklerne ikke er særligt stærke, kommer ens hoved til at bevæge sig mere, og det sammen gælder for hjernen, siger neurolog Dr. Michael Grey, fra Birmingham University til mediet.

For børn under 10 er det allerede i USA blevet forbudt at lave hovedstød. Det skete efter at  man i november sidste år oplevede, at der på bare et år var blevet indrapporteret godt 50.000 hjernerystelse fra gymnasieelever, der spille fodbold. Hvilket er langt mere end i basketball, baseball, softball og brydning til sammen.

- Hvis nogen tyrede en bold efter dig, ville du ikke bruge din bærbare computer eller tv som bat, fordi det vil ødelægge dem, siger Dawn Astle, fra Jeff Astle Foundation.

- Alligevel kaster forældre fodbolde i hovedet på deres børn og opmuntrer dem til at tage den med hovedet. Man kan se det knuste glas, når computeren eller tv-skærmen splintres. Men man kan ikke se skader på hjernen, som er det mest komplekse og skrøbelige organ i kroppen, siger han.

Eksperter ser dog hellere en bedre beskyttelse af børn, der spiller fodbold, i stedet for at de bliver afskrækket fra helt at spille.

Følg Dagens Sport for flere lignende artikler:

 

 

Dagens Gossip