Forskere advarer kvinder om sundhedsfare ved brug af populær metode til sterilisering

Essure har langsomt men sikkert vundet indpas herhjemme som et hurtigt, sikkert og effektivt middel til kvinder, der ikke ønsker at få flere børn. 

Essure er en lille fjerder-lignende genstand, der bliver ført direkte ind i æggelederne, hvilket betyder, at man ikke behøver en operation og bedøvelse ved indgrebet. 

Med slogans som 'Ressoucestærke kvinder steriliseres med Essure' og 'Var det noget at blive steriliseret uden ar?', er produktet blevet markedsført herhjemme, men ny forskning viser, at Essure måske ikke er så sikkert, som markedsføringen lader en vide. 

Det er forskere fra University of Cornell i New York, der har undersøgt Essure efter en lang række amerikanske kvinder har fortalt historier om, hvordan indgrebet har medført en lang række utilsigtede bivirkninger.

Og forskernes konklusion er, at risikoen for at skulle gennemgå operationer efter sterilisering med Essure er 10 gange højere, end hvis man bliver steriliseret ved et almindeligt kirugisk indgreb. 

De nye oplysninger om Essure kommer efter at der har været en voldsom stigning hos kvinder i udlandet, der har oplevet problemer med Essure. 

Kvinderne fortæller om et decideret smertehelvede efter at have fået indsat Essure i æggelederne, og en facebookgruppe hvor kvinder deler deres negative erfaringer med produktet har over 23.000 medlemmer. 

Af ubehagelige bivirkninger fortæller de blandt andet om migræne, invaliderende smerter, tidlig overgangsalder, cyster og punkterede organer, der kan ske, hvis metal-fjederen flytter sig væk fra æggelederen. 

Hos Lægemiddelstyrelsen er man bekendt med, at der har været problemer med Essure i udlandet, men man har ingen erfaringer med danske kvinder, der har oplevet negative bivirkninger ved indgrebet. 

- Vi i år har haft en forespørgsel om produktet, Essure, blandt de europæiske sundhedsmyndigheder. Denne type forespørgsel er en del af vores markedsovervågningssamarbejde om medicinsk udstyr i Europa. Resultatet af forespørgslen viser, at ud af de 21 lande, som har svaret på forespørgslen, har 6 lande oplevet hændelser med produktet, skriver sektionsleder for Medicinsk Udstyr hos Lægemiddelstyrelsen, Kristine Rasmussen, i en email.  

I USA har flere tusinde kvinder indgivet klager over voldsomme bivirkninger ved Essure, og derfor er den kendte aktivist Erin Brockovich gået ind i kampen for at få trukket produktet tilbage fra det amerikanske marked. 

Essure er markedsført af det tyske medicinalfirma Bayer, og de afviser, at der skulle være problemer med Essure. 

- Der er blevet foretaget research og udvikling i mere end et årti, og Essure gør præcis, hvad det skal, lyder det fra en talsmand fra Bayer. 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip