Forskere advarer: Tatoveringer kan give kroniske sygdomme

Skrevet af Ninna Andreasen

28/05/2015

Mest læste i dag

Det gør ondt at “blive tuschet”, men det kan også medføre langt værre ting end den umiddelbare smerte, når nålene gennemborer huden.

Flere forskere advarer nu om, at tatoveringer kan give kroniske sygdomme. Det skriver The Mirror

Læger har anført, at en ud af ti får helbredsproblemer efter at få en tatovering. Mange får smertefulde hudproblemer.

Læs også: Disse ældre mennesker beviser, at tatoveringer kan se pæne ud, når man bliver gammel

I de værste tilfælde får de tatoverede tykt arvæv eller læsioner i huden, som kræver, at hele tatoveringen bliver fjernet kirurgisk.

Dr. Maria Leger fra New York Universitys afdeling for dermatologi lavede et forskningsprojekt med 300 tatoverede voksne.

- Fordi tatoveringer bliver stadig mere populære, er læger, sundhedsmyndigheder og forbrugere nødt til at blive gjort opmærksom på risikoen ved det, siger hun.

Hun tilføjer, at huden er et ekstremt sensitivt organ.

- Og konsekvenserne på lang sigt af gentagende at teste kroppens immunsystem ved at sprøjte farve ind er der ikke overblik over.

10 procent af dem, hun undersøgte, fik komplikationer, der hurtigt gik over.

Det var blandt andet, at tatoveringen tog længere tid om at hele, var smertefuld, hævet og blev betændte inden for få uger, efter tatoveringen var blevet lavet.

Læs også: Deres lille pige var ked af sit store modersmærke - mor og far fandt på en rørende løsning

De fleste af de konsekvenser, der var på længere sigt, skete i hudregionen omkring tatoveringer, der var lavet med sort og rød farve - hvilket er de mest almindelige.

- Vi var ret alarmerede over den høje rapportering af kroniske komplikationer forbundet med at få en tatovering, siger Dr. Maria Leger.

Følg Dagens Advarsler for flere lignende artikler: