Forskere: Cigaret-rygning kan lede til skizofreni

De kemikalier, der er i tobak, kan være medvirkende til at udløse psykiske sygdomme som skizofreni.

En ny undersøgelse viser ifølge Huffington Post, at rygning kan tredoble risikoen for at udvikle psykoser.

Tidligere er det faktum, at mennesker med psykiske sygdomme er mere tilbøjelige til at ryge, blevet betragtet som ikke-medvirkende årsag i forhold til at udvikle sygdommen.

Men nu tror forskere, at noget i tobak faktisk kan være en medvirkende faktor, sammen med genetik og miljømæssige påvirkninger.

- Vores undersøgelser viser, at rygning bør tages seriøst som en mulig risikofaktor i forhold til at udvikle psykoser og ikke afvises som en konsekvens af sygdommen, siger James MacCabe fra King’s College i London.

Forskerne analyserede data fra 61 observationsstudier af mere end 15.000 rygere og 273.000 ikke-rygere.

Resultatet viste, at 57 procent af de deltagere, der blev behandlet for en psykose for første gang, var rygere.

De psykotiske patienter havde tre gange så stor sandsynlighed for at være rygere, end de, der ikke havde en alvorlig psykisk sygdom.

Undersøgelsen viste også, at de daglige rygere blev psykotiske omkring et år før ikke-rygerne gjorde.

Forskerne bag undersøgelsen erkender dog, at sammenhængen er vanskelig at påvise.

En teori går på, at der er en sammenhæng mellem rygning og overskydende dopamin - som er et kemisk stof i hjernen, der spiller en rolle i overførslen af nervesignaler.

- Overskydede dopamin er den bedste biologiske forklaring, vi har for psykotiske sygdomme som skizofreni. Det er muligt, at indtag af nikotin forårsager at psykoser udvikler sig, ved at forøge mængden af dopamin, siger Sir Robin Murray, som er professor hos Institute of Psychiatry, Psychology og Neuroscience ved King’s College.

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler:

Dagens Gossip