Forskere finder byld og læsioner på strandet hval

Skrevet af admin

25/02/2016

Dagens topnyheder

Arbejdet med at partere den 40 ton tunge finhval ved stranden nord for Blokhus skrider fremad.

Op mod 20 biologer og fagfolk har været i gang fra morgenstunden med at skære indre organer, tunge og øjne ud af kadaveret.

- Vi bliver ved, indtil vi er helt færdige, siger inspektør Lasse Fast Jensen fra Fiskeri- og Søfartsmuseet, der sammen med eksperter fra Statens Naturhistoriske Museum og et tysk forskerhold står for obduktionen.

De mange prøver af væv og organer skal hjælpe forskerne med at fastslå hvalens alder og mulige dødsårsag.

Der vil gå noget tid, før forskerne kan konkludere på undersøgelsen, men Lasse Fast Jensen hæfter sig ved, at man har fundet en byld på hvalen, der kan være tegn på sygdom.

- Desuden har vi fundet nogle læsioner på ryggen. Om de er kommet fra en mulig påsejling, og om de er kommet før eller efter, døden er indtrådt, det ved vi endnu ikke, siger Lasse Fast Jensen.

Det var meningen, at skelettet skulle destrueres, men nu arbejder lokale kræfter på at få lov til at udstille det.

Både Nordsøen Oceanarium i Hirtshals og Jammerbugt Kommunes borgmester, Mogens Gade (V), har ifølge DR Nordjylland vist interesse for at aftage skelettet.

- Der bliver arbejdet i kulissen på en løsning, men vi ved endnu ikke, hvad det ender med, siger Lasse Fast Jensen til Ritzau.

Samtidig med parteringen i Nordjylland er der indløbet melding om en mulig hvalstranding ved Blåvandshuk.

Det er endnu uafklaret, hvilken type hval der er tale om, og hvorvidt den vil blive skyllet ind på stranden eller ud i havet ved højvande torsdag aften.

Men inden for den seneste tid er 29 kaskelothvaler strandet ved flere vesteuropæiske nordsøkyster.

- Noget tyder på, at de forvilder sig ind i Nordsøen, selv om de normalt holder til på dybere vand længere ude i Nordatlanten. Hvorfor de søger ind i Nordsøen i stort antal lige nu, det ved vi endnu ikke, siger Lasse Fast Jensen.

/ritzau/