Forskere finder genetisk forbindelse mellem psykiske lidelser og kreativitet

Psykiske lidelser som skitsofreni har muligvis flere genetiske rødder til fælles med kreativitet.

En gruppe forskere har kigget på DNA-data fra mere end 150.000 mennesker og fandt ud af, at de personer, der var i kreative og kunstneriske fag, med større sandsynlighed bærer gener, der også sætter dem i risiko for at udvikle psykisk sygdom. Det skriver Science Alert

Studiet er publiceret i Nature Neuroscience. Det har mødt skepsis, fordi forskerne selv beskyldes for at være lidt for kreative med begrebet “kreativitet”.

Forskerne - der er fra en islandsk medicinalvirksomhed - kiggede på data fra 86.000 islændere. De fandt, at folk med jobs som kunstnere eller inden for lignende brancher havde 17 procent større sandsynlighed for at bære den genetiske variant, der fører til en diagnose som bipolar eller skitsofren end den samlede gruppe af mennesker.

Læs også: Godt nyt til sladretanter: Snak i krogene forlænger livet

Derefter gentog holdet sit forsøg med data fra folk i Holland og Sverige. Her var kreative mennesker i 25 procent større risiko for at bære genet.

- Det kunne ikke forklares med en tættere sammenhæng mellem kreative individer og folk med psykoser. Det indikerer derfor, at kreativitet og psykoser deler fælles, genetiske rødder, skriver forskerne.

Kritikken af forskningsprojektet går på, om man kan klassificere folk som kreative alene på baggrund af deres arbejde.

Læs også: Derfor græder kvinder mere end mænd

- Sagen er: Den forøgede risiko kan være misvisende. Sammenlagt forklarer (de genetiske, red.) varianterne i studiet kun omkring seks procent af skitsofreni og en procent af bipolar lidelse ifølge en graf i studiet. Og disse samme varianter forklarer kun omkring en fjerdedel af en procent af kreative færdigheder, lyder kritikken fra Arielle Duhaime-Ross, som skriver for The Verge.

Følg Dagens Videnskab for flere lignende artikler:

 

Dagens Gossip