Forskere giver her-og-nu-billede af det lokale demokrati

Hvor meget deltager borgerne i deres kommunalbestyrelsers beslutninger om alt fra skolestruktur til lokalplaner, og hvad motiverer borgerne til at engagere sig? Det er et af emnerne, som nogle af landets førende forskere inden for lokaldemokrati skal drøfte på en workshop, som Økonomi- og Indenrigsministeriet holder på mandag.

Workshoppen er kick-off for ministeriets arbejde med at undersøge, hvordan det står til med det lokale demokrati. Formålet med workshoppen er at få så præcist et billede som muligt af, hvordan tilstanden er for de lokale demokratier netop nu set med forskerøjne – og ikke mindst at give input til hvad der nu og i fremtiden er de største udfordringer for de lokale demokratier.

Kort før jul udpegede økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) Marianne Thyrring som sin personlige repræsentant til at tage temperaturen på, hvordan det står til med det lokale demokrati.

Rundtur til kommunerne
- Inden jeg tager på rundtur blandt kommunerne og hører borgere, lokalpolitikere og andre i det kommunale landskab, hvordan det står til, vil jeg gerne høre, hvordan forskerne ser billedet. Hvad er status lige nu, og hvad er de største udfordringer for de lokale demokratier? Jeg forventer, workshoppen kan give mig input til arbejdet de kommende måneder med at undersøge, hvordan særligt borgerne synes, det står til med de lokale demokratier i landets 98 kommuner, og hvad der skal til for at borgerne engagerer sig. Borgernes engagement er jo fundamentet for demokratiets virke, siger Marianne Thyrring.

Formålet er at sætte spot på det lokale demokrati frem til kommunalvalget i november og at kunne give kommunerne inspiration til, hvordan de bliver bedre til at inddrage borgerne i lokale demokratiske processer og beslutninger. Projektet løber frem til juni, hvor Økonomi- og Indenrigsministeriet offentliggør en afsluttende rapport.

Dagens Gossip