Forskere kan ikke bevise, at bacon og smør er farligt for hjertet

Skrevet af Kirstine Petersen

13/08/2015

Dagens topnyheder

Følg dit hjerte – også hvis det higer efter bacon.

Et hold forskere fra McMaster Universitet i den canadiske by Ontario har nemlig gransket 123 studier af fedts indvirkning på blandt andet hjertekarsygdomme.

Resultatet, som er udkommet i British Medical Journal, er, at mættet fedt, som findes i blandt andet mælk, smør, kød (bacon, bacon, bacon) samt æg, ikke har nogen beviselig negativ effekt på risikoen for at få hjertekarsygdomme eller type2 diabetes.

Læs også: Forskere har opdaget tangplanten, som smager af bacon og er sundere end kål

Hallelujah, vil nogle udbryde, men det skal dog nævnes, at man altid kan forske mere, og at det derfor endnu er svært at frikende mættet fedt helt, lyder det fra holdet bag forskningen, ifølge Newscientist.

Forskerne anbefaler derfor fortsat mådehold, og at man generelt holder sig til mad med umættede fedtsyre i, hvilket de fleste myndigheder og sundhedsguruer vil istemme.

Læs også: Her er 8 videnskabelige grunde til at ELSKE bacon

Den anden væsentlige detalje i forskningen er, at såkaldte transfedtsyrer (både naturligt såvel som industrielt fremstillet), som blandt andet findes i planteolier, magariner og kageblandinger, fortsat er skidt for dig, tyder den nye gennemgang på.

Disse sidstnævnte typer fedt øger risikoen for at få hjertesygdomme med hele 21 procent.

Tranfedtsyrer er dermed “no-go”, mens bacon alias mættet fedt er “go” i mindre mængder (selvom forskerne altså ikke ser nogen sammenhæng mellem mættet fedt og de undersøgte sygdomme), og umættet fedt er fortsat klassens gode dreng.

Hvis du vil vide mere om mættet og umættet fedt, kan du blandt andet læse på Hjerteforeningens hjemmeside, som i øvrigt anbefaler, at fedt udgør mellem 25 og 40 procent af dit daglige kalorieindtag.

Heraf bør maksimalt 10 procent komme fra mættet fedt, skriver foreningen på sin hjemmeside.