Forskere opdager nye arter i skjult verden i Australien

En ekspedition til en øde del af det nordlige Australien har ført til fundet af tre nye arter af hvirveldyr, der har været isoleret fra omverdenen i millioner af år.

Forskere kalder området for en "skjult verden".

Conrad Hoskin fra James Cook universitetet og et filmhold fra National Geographic blev sat af af en helikopter i den stenfyldte bjergkæde Cape Melville på Cape York-halvøen tidligere i år. Her blev de forbløffede over, hvad de fandt.

Det var blandt andet en bizart udseende gekko, en gyldenfarvet øgle af skinkfamilien og en frøart, der opholdte sig i stenområdet. Ingen af arterne er blevet set før.

- Toppen af Cape Melville er en skjult verden. At finde disse nye arter deroppe er en opdagelse, man gør én gang i livet, siger Hoskin, der stadig er overrasket over fundet.

- At finde tre nye og tydeligvis forskellige hvirveldyr ville være overraskende selv i et område, der er dårligt udforsket som Papua Ny Guinea for slet ikke at tale om i Australien, et land vi tror, vi har udforsket ret godt.

Bjergkæden er hjem for millioner af sorte granitsten, hvoraf nogle er på størrelse med biler og huse, og de er stablet ovenpå hinanden i op til flere hundrede meter.

Der har tidligere været ekspeditioner i det stenfyldte område omkring foden af Cape Melville, men højsletten, der er blanding af regnskov og sten, er stort set uudforsket.

Et par dage efter ankomsten havde holdet allerede opdaget de tre nye arter, såvel som en række andre arter, der ifølge Hoskins, kan være nye set med videnskabens øjne.

Højdepunktet af ekspeditionen var fundet af gekkoen, som er 20 centimeter lang, og er et levn fra den tid, hvor regnskov var mere udbredt i Australien.

Ud over store øjne og en lang, slank krop, så er den meget forskellig fra sine slægtninge, siger Hoskins.

- Det sekund jeg så gekkoen, vidste jeg, det var en ny art. Alt omkring den var åbenlyst anderledes, siger han.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip