Forskere punkterer myte om alkohols helbredseffekt

Skrevet af admin

05/12/2014

Dagens topnyheder

Det har i flere år været en nærmest etableret sandhed, at alkohol i små mænger er godt for helbredet. Men ifølge ny forskning er det en myte: Selv et enkelt glas vin er dårligt for helbredet.

Dermed bliver den udbredte påstand om, at et enkelt glas rødvin i ny og næ blandt andet kan forebygge hjerte-kar-sygdomme også skudt ned.

Det er konklusionen på et udvidet studie, som en gruppe internationale forskere står bag. Resultatet blev præsenteret i Stockholm torsdag og skal senere publiceres i et videnskabeligt tidsskrift, skriver Svenska Dagbladet.

- Alkohol kan været godt og hyggeligt, men det holder ikke at påstå, at det er godt for helbredet. Det er det ikke. Uanset hvor meget eller hvor lidt vi så end drikker, siger Sven Andreasson, professor i socialmedicin og overlæge ved en afvænningsklinik i Stockholm til avisen.

Sammen med andre forskere fra Sverige, USA, Canada og Australien har han på opfordring fra den svenske lægeforening og organisationen IOGT-NTO, der arbejder for en mere restriktiv alkoholpolitik i Sverige, undersøgt den eksisterende forskning om effekten af alkoholindtagelse i beskedne mængder.

Og forskergruppen mener at have belæg for at punktere påstanden om, at alkohol med måde skulle virke forebyggende på hjerte-kar-sygdomme, diabetes eller andre sygdomme.

I flere årtier har flere forskere hævdet, at et moderat forbrug af alkohol mindsker risikoen for et hjerteanfald, mens risikoen stiger ved at indtage store mængder eller helt at afholde sig fra at drikke alkohol.

- De etablerede studier er meget svage, siger Sven Andreasson.

Han tilføjer, at alt peger i retning af, at der overhovedet ikke er nogen positive virkninger, og at alkohol derfor er entydigt skadeligt.

Professor Bengt Fagrell fra Karolinska Institutet i Stockholm er uenig med sin kollega. Fagrell har i mange år hævdet, at et dagligt glas vin eller to er godt for helbredet, og det er han fortsat overbevist om. Blandt andet med henvisning til resultaterne fra et stort studie lavet af Harvard University i USA, skriver Svenska Dagbladet.

/ritzau/