Forskere: Temperaturer stiger mindre end ventet

Temperaturerne stiger ikke helt så meget som ventet, konkluderer et hold internationale forskere ifølge Reuters i det videnskabelige tidsskrift Nature Geoscience.

De store stigninger i temperaturerne skete i 1980erne og 90erne, men der er ifølge forskerne bag den nye undersøgelse sket en opbremsning af temperaturstigningerne.

Det nyeste studie, som forskere fra England, USA, Canada, Australien, Frankrig, Tyskland, Schweiz og Norge står bag, forudser, at temperaturerne gennemsnitligt vil stige et sted mellem 0,9 grader og 2,0 grader.

Det er knap så drastisk som et estimat foretaget i 2007 af et FN-panel af klimaeksperter. Her forudså man, at temperaturen ville stige mellem 1 og 3 grader.

Opbremsningen i temperaturstigningen kan undre, fordi den samlede udledning af kuldioxid (CO2) er tiltaget som følge af stor vækst i lande som Kina.

Men forskerne bag den nye undersøgelse konkluderer, at verdenshavene tilsyneladende optager mere kuldioxid end hidtil antaget.

»Havene ser ud til at optage varmen hurtigere end ventet over det sidste årti,« siger professor Steven Sherwood fra University of New South Wales i Australien ifølge Reuters.

Sherwood er ikke blandt forskerne i den nye undersøgelse, men anslår, at den globale opvarmning vil ske 20 procent langsommere end ventet, hvis tendensen fortsætter.

Steven Sherwood siger dog ifølge Reuters, at oplysningerne skal tages med »et stort gran salt« på grund af usikkerheder omkring verdenshavenes evne til at optage mere kuldioxid.

Temperaturerne er steget med 0,8 grader siden den industrielle revolution i den sidste del af det 18. og første del af det 19. århundrede.

Den nye undersøgelse ændrer dog ikke ved, at klimaeksperterne stadig anser en stigning på to grader for at kunne føre til store oversvømmelser og hedebølger på kloden.

Dagens Gossip