Forskere: To ud af tre gluten-sensitive får ingen sygdomstegn af at spise gluten

Kun en tredjedel af dem, som er diagnosticeret som glutenallerikere, bliver rent faktisk syge af at spise gluten.

I hvert fald hvis man skal tro et nyt forskningsstudium fra universitetet i Brescia i Italien. Det skriver ScienceAlert.

I studiet deltog 35 forsøgspersoner, der alle var blevet diagnosticeret med gluten-sensitivitet. Altså ikke cøliaci, som er decideret glutenallergi, men en følsomhed over for bindemidlet, der findes i hvedemel.

Diagnosen gluten-sensitivitet er baseret på et andet studie fra 2011, som viste, at gluten kan medføre mavesmerter hos folk, der ikke lider af cøliaci, som er en immunsygdom, hvor maven ikke kan optage gluten.

Forsøgspersonerne i det italienske studie havde levet på en streng glutenfri kost i mindst et halvt år, før studiet begyndte. Forskerne gav dem to poser, der blot stod A og B på. Den ene indeholdt mel med gluten, den anden glutefrit mel.

Læs også: Ny pille gør det muligt for glutenallergiske personer at spise pizza og drikke øl

På eksperimentets første stadie fik de én type mel, som de blev bedt om at drysse over pasta eller suppe en gang om dagen i 10 dage i streg. Derefter gik de tilbage til deres normale diæt i 14 dage. Dernæst gentog de eksperimentet med den anden slags mel, som skulle indtages over 10 dage.

I løbet af forsøget blev de spurgt om, hvorvidt de oplevede sygdomssymptomer som diarre, forstoppelse, mavesmerter og sure opstød. Til slut skulle forsøgspersonerne gætte, hvilken af meltyperne, der indeholdt gluten og hvilken der var glutenfri.

Kun 12 ud af de 35 frivillige kunne blive klassificeret som glutensensitive.

Ud af de resterende personer identificerede 17 den glutenfri mel som den, der havde givet symptomer og seks personer sagde, de ikke havde haft nogle symptomer over hovedet.

Studiet skal tages med et gran salt, fordi der var så få forsøgspersoner. Men andre studier peger også på, at glutenintolerance for mange mennesker kun eksisterer mellem ørerne.

Læs også: Problemer med at blive gravid kan skyldes glutenallergi

Et lignende studie blev fornylig lavet i Australien. Her fik 37 forsøgsdeltagere tre forskellige diæter. En havde et højt indhold af gluten, en et lavt indhold og en var helt glutenfri. Deltagerne, der alle selv mente, de var sensitive over for gluten, fik mavesmerter og kvalme, blev oppustede og fik luft i maven i samme grad, uanset hvilken af diæterne, de var på.

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler:

 

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip