Forskere varsler skræmmende udvikling: 22 procent vil være svært overvægtige i 2045

Skrevet af Nils Würtzenfeld

23/05/2018
Foto: Polfoto/Jens Dresling
Foto: Polfoto/Jens Dresling
Vi kan se frem til en voldsom stigning i overvægt blandt verdens befolkning, mener en række forskere.

Mest læste i dag

Hungersnød har altid været et af verdenssamfundets største problemer, men i fremtiden skal vi for alvor til også at regne overvægt som et globalt samfundsproblem.

For i 2045 - altså om 27 år - vil næsten en fjerdedel af verdens befolkning være svært overvægtig. Det skriver Ritzau.

Den dystre spådom kommer fra en række forskere, der står bag et nyt forskningsprojekt, der er blevet offentliggjort på en kongres i Wien.

I 2017 var 14 procent af verdens befolkning svært overvægtige, og hvis den nuværende udvikling fortsætter, vil 22 procent af verdens befolkning være svært overvægtig i 2045, lyder det fra forskerne, der har analyseret data fra befolkninger i hele verden, der er hentet fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO.

Ud fra den omfattende data spår forskerne, at en ud af otte personer i 2045 vil lide af type 2-diabetes - en sygdom, der ofte rammer voksne som resultat af overvægt. Og det er noget, der bekymrer.

- Det vil både give medicinske udfordringer for de mennesker, der er ramt, men det vil også betyde enorme omkostninger for landenes sundhedssystemer, siger Alan Moses, der er forsker på Novo Nordisk.

Særlig slemt vil udviklingen være i USA, hvor forskerne vurderer, at andelen af svært overvægtige vil stige fra 39 procent i 2017 til 55 procent i 2045.

I Storbritannien ventes udviklingen at stige fra 32 til 48 procent svært overvægtige.

En person med en BMI på 25 eller mere betragtes som overvægtig, mens en person med en BMI på 30 eller mere betragtes som svært overvægtig.