Forskere vekker oppsikt: Vi bør sove to ganger om dagen

Skrevet af Sol Stoffregen

22/06/2016

Dagens topnyheder

Spanjolene har trukket det lengste strået da de tar seg en lur midt på dagen under siestaen, hvis man skal tro en ny undersøkelse.

Eksperter taler for at vi skal legge oss langstrakte ut, og sove to ganger i døgnet. Hvis vi gjør det, blir det ikke noe søvnmangel i hverdagen vår. Det skriver den engelske avisen Metro.

I stedet for å sove åtte timer om natten, bør vi heller sov to kortere lurer hver dag, ifølge psykologen Melinda Jackson, som har spesialisert seg i søvnsykdommer fra RMIT University, og søvneksperten Siobhan Banks fra University of South Australia. 

De to forskerne peker på at menneskekroppens indre ur er langt bedre stilt med to korte lurer, enn en lang lur.

Det er først i nyere tid at man har valgt å samle søvnen til en lang lur, for eksempel i Charles Dickens bøker fra 1840-årene, hvor folk sov to ganger om dagen – her snakket man om første lur og andre lur.          

Fordelene ved å sove to ganger daglig er blant annet at man får to perioder med økt aktivitet og våkenhet over hele dagen, i stedet for å ha en lang sløv periode hvor trettheten bygger seg opp utover dagen, og produktiviteten faller.