Forskere: Vi har fundet en mulig behandling for hashmisbrug

Amerikanske forskere har gennem forsøg på rotter og aber fundet ud af, at et af de stoffer, som findes helt naturligt i vores hjerner, vil kunne være med til at regulere hashafhængiges trang til at falde i, når de forsøger at stoppe deres misbrug.

Det skriver nyhedsmediet Livescience ifølge Videnskab.dk.

Forskerne fra University of Maryland studerede stof-afhængige rotter og aber og fandt ud af, at et særligt stof – som produceres gennem nedbrydningen af et kemikalie, som blandt andet findes i bananer og kalkun – i deres hjerner gav samme belønnende effekt som THC, den aktive ingrediens i marihuana eller hash.

Stoffets funktion går ud på at blokere nogle særlige receptorer, som står for tilstrømningen af lykkestoffet dopamin til hjernen.

Læs også hos Videnskab.dk: Hash holder unge fast i psykisk sygdom

Gennem videre undersøgelser fandt de ud af, at hvis man ‘booster’ niveauet af det naturligt forekommende stof ved navn ’kynurenic acid’ i hjernen, vil det formentlig kunne mindske risikoen for tilbagefald hos de hash- eller marijuanaafhængige markant.

Der findes endnu ikke en behandling for hash-misbrug, men med den nye viden har forskerne store forhåbninger til, at man fremover vil kunne hjælpe misbrugerne.

»Vi fandt ud at, at man ved at sænke dopamin-niveauet kan få dyrene til at opføre sig anderledes – de behøver ikke falde i igen eller være afhængige af hash,« siger en af forskerne bag, Robert Schwarcz.

Læs også hos Videnskab.dk: Hash giver måske ikke varige skader i hjernen alligevel

Dagens Gossip