Forskere: Vi kan skabe babyer uden mænd

Adam og Eva. Mand og kvinde. Sæd og æg. Der skal en mand og en kvinde til at lave babyer, lærer vi i skolen. Men sådan behøver det ikke foregå fremover, hvis man skal tro et hold kinesiske forskere, ifølge Mirror.

De har haft held med at indsprøjte kunstigt fremstillet sæd i mus – og der kom museunger ud af det, påstår forskerne.

Sæden har de lavet i et laboratorium ved hjælp af stamceller og uudviklet sæd (sædceller, der ikke havde en svømmedygtig ”hale”).

På den vis håber de kinesiske forskere at kunne hjælpe barnløse par med at få børn, selvom mandens sædkvalitet eksempelvis er for dårlig til at kunne bruges med de nuværende metoder. Et alternativ er, at "par" slet ikke behøver involvere en mand, da metoden i princippet overflødiggør hankønnet i processen. 

- Hvis vores metoder viser sig at være helt sikre og effektive for mennesker, kan de bruges til at lave fuldt ud funktionelt sæd til kunstig befrugtning eller reagensglas-behandlinger, siger læge Jiahao Sha, fra Nanjing Universitetshospital, som er en af de ledende forskere bag forsøget.

Forsøget er publiceret i magasinet ‘Cell Stem Cell’, men britiske forskere kræver, at et hold uafhængige eksperter overvåger et lignende forsøg, før de tror på resultaterne.

Forskerne startede med at bruge stamceller fra museembryoer, som de ændrede til såkaldte og primitive primordiale kønsceller, der på et senere tidspunkt udvikler sig til sædceller. Da de blev indsat, resulterede det i raske fostre i de mus, de blev indsat i, påstår forskerne.

Med andre ord mener forskerne, at de på sigt kan skabe fostre ud af stamceller, der blandt andet findes i navlestrengen eller i ryg- og knoglemarv, og på den vis er der “ikke brug for mænd” til denne nye metode – holder den vand.

Følg Dagens Videnskab for flere lignende artikler:

 

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip